17:43 27.09.2019

Делегація України в ПАРЄ працюватиме із союзниками, щоб доносити спільну позицію в асамблеї та домагатися перезавантаження організації - Ясько

3 хв читати
Делегація України в ПАРЄ працюватиме із союзниками, щоб доносити спільну позицію в асамблеї та домагатися перезавантаження організації - Ясько

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка вирішила не подавати на затвердження повноваження нової делегації Верховної Ради, посилюватиме роботу з партнерами, щоб на порядку денному асамблеї позиція України виходила з різних джерел, заявляє голова делегації Єлизавета Ясько (фракція "Слуга народу").

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" на запитання про те, чи є потреба представляти Україну в органах ПАРЄ, не беручи участі в сесії, Ясько відповіла, що така потреба "звісно, є".

"Рада Європи є стратегічно важливою організацією в контексті захисту прав людини, свобод і демократії. Проте фізична присутність не завжди забезпечує захист національних інтересів", - сказала вона.

"Головне - це відстоювати інтереси України, збільшувати кількість партнерів і союзників, поглиблювати співпрацю з наявними. Робити так, щоб на порядку денному асамблеї звучала наша позиція не лише нашими вустами", - заявила голова української делегації.

"Ми працюємо над тим, щоб мати спільну позицію з нашими партнерами і щоб наш голос мав одну спільну та єдину позицію", - додала вона

Водночас Ясько наголосила, що відмова України від участі в роботі ПАРЄ є єдино можливою і правильною реакцією.

Вона пояснила, що таким чином делегація висловила сильну політичну позицію, незгоду з поверненням РФ до ПАРЄ без виконання умов резолюцій.

Ясько зазначила, що українська делегація вважає це небезпечним прецедентом і має намір відстоювати інтереси не лише України, а й усіх країн-членів Ради Європи, у яких впала довіра до організації.

"Ми маємо робити максимально, щоб відігравати ключову роль у перезавантаженні ПАРЄ, тому обраний нами спосіб неучасті в сесії наразі є правильним для створення зрозумілого політичному сигналу", - заявила голова делегації.

Раніше народний депутат із фракції "Європейська солідарність", член делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко заявив, що Україна втратить можливість представництва не лише на сесії асамблеї, а й у комітетах щонайменше на два місяці, якщо Верховна Рада не подасть до понеділка, 30 вересня, свою нову делегацію для затвердження на найближчій сесії в жовтні.

20 вересня відбулися установчі збори делегації Верховної Ради в ПАРЄ. Очолила делегацію нардеп із фракції "Слуга народу" Єлизавета Ясько. Першим заступником голови делегації обрали нардепа від "Батьківщини" Сергія Соболєва, а заступником - представника фракції "Голос" Рустема Умерова. До складу української делегації входять, зокрема, Юлія Льовочкіна від фракції "Опозиційна платформа - За життя", Сергій Соболєв від "Батьківщини" й Олексій Гончаренко від "Євросолідарності", які представляли в ПАРЄ Верховну Раду VIII скликання.

23 вересня Ясько оприлюднила заяву української делегації про рішення не подавати свої повноваження на затвердження під час осінньої частини сесії ПАРЄ з 30 вересня до 4 жовтня 2019 року. "Зазначене буде способом реагування України на повернення Російської Федерації до сесійної зали ПАРЄ без виконання вимог резолюцій асамблеї, прийнятих у відповідь на російську агресію проти України", - йдеться у заяві.

Гончаренко заявив, що представники попередньої делегації українського парламенту, які увійшли до її нового складу, планують відвідати сесію ПАРЄ.

Партія "Опозиційна платформа - За життя" не підтримала рішення української делегації в асамблеї про відмову від участі в роботі осінньої сесії та ухвалила рішення делегувати на сесію свого представника Юлію Льовочкіну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА