11:51 04.10.2019

Генпрокуратура України переглядає майже 15 справ, пов'язаних із діяльністю компаній Злочевського та Курченка

3 хв читати
Генпрокуратура України переглядає майже 15 справ, пов'язаних із діяльністю компаній Злочевського та Курченка

Генеральна прокуратура України переглядає майже 15 справ, пов'язаних із діяльністю компаній колишнього міністра екології України Миколи Злочевського та українського бізнесмена Сергія Курченка, повідомив генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

"Наразі ми проводимо аудит тих проваджень, які здійснювалися раніше Генеральною прокуратурою. У тій сфері, про яку ви говорите, де можуть бути причетними і можуть бути фігурантами Злочевський (екс-міністр екології Микола Злочевський - ІФ), Курченко (український бізнесмен Сергій Курченко - ІФ) та інші люди або компанії - таких проваджень півтора десятка. Ми наразі переглядаємо всі провадження, які були закриті або роздроблені, або розслідувалися раніше, для того щоб ухвалити рішення в тих випадках, де були прийняті незаконні процесуальні рішення, переглянути їх", - сказав він, відповідаючи на запитання про притягнення до відповідальності фігурантів справи Burisma ("Бурісма").

Генпрокурор зазначив: "Ми проводимо аудит усіх резонансних справ, які закрив або розглянув попередній склад органів прокуратури. І за результатами вивчення цих справ і ревізій ми розумітимемо, які рішення там можна і необхідно ухвалити. Зараз наперед ми не можемо прогнозувати рішення".

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи стосуються розслідування 15 справ Байдена і Burisma, він сказав: "Ключові слова були не Байден і не Burisma. Ключовими словами були ті провадження, які закриті або розслідувалися попереднім керівництвом, зокрема серед цієї великої кількості справ можуть бути і ті, з цими двома словами (Burisma і Байден - ІФ)".

За його словами, передусім Генпрокуратуру цікавлять ті справи, в яких фігурували високопосадовці та в яких державі було завдано збитків.

Відповідаючи на запитання про те, якою була реакція Рябошапки на згадку його прізвища в стенограмі розмови президента України Володимира Зеленського і президента США Дональда Трампа, він сказав: "Моя реакція була спокійною і професійною. Прокуратура поза політикою".

У травні 2014 року син на той час віце-президента США Гантер Байден став членом ради директорів Burisma Limited.

Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року до квітня 2012 року. Наприкінці 2014 року він залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні (ч. 3 ст. 368-2 КК).

Генпрокуратура розслідувала кілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був Злочевський, у 2015-2016 роках передала ці справи до НАБУ.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій стосовно президента цієї групи Злочевського та операційних компаній, що входять до Burisma Group.

У вересні 2019 року колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що розслідування щодо Джозефа Байдена або його сина Гантера Байдена мають проводитися в США, а Україна не має правових підстав для цього. "Я не знаю жодних причин проводити розслідування стосовно Джо Байдена або Гантера Байдена відповідно до українського законодавства... Це юрисдикція США", - сказав Луценко в інтерв'ю "BBC. Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА