09:43 09.10.2019

Адміністрація США не братиме участі в розслідуванні, спрямованому на імпічмент президенту - прес-секретар Білого дому

3 хв читати
Адміністрація США не братиме участі в розслідуванні, спрямованому на імпічмент президенту - прес-секретар Білого дому

Адміністрація США не має наміру брати участь в ініційованому конгресменами-демократами розслідуванні, спрямованому на імпічмент президенту, заявила прес-секретар Білого дому Стефані Грішем.

"Не слід навіть очікувати, що виконавча влада візьме участь у цих вправах політичного театру, і вона в них не братиме участі", - заявила вона.

Прес-секретар зазначила: "Президент не зробив нічого поганого, і демократи це знають. Із суто політичних мотивів демократи вирішили, що їхнє прагнення скасувати результати виборів 2016 року дозволяє їм провести так зване розслідування, спрямоване на імпічмент, яке ігнорує основні права, гарантовані кожному американцю".

Грішем звинуватила демократів у проведенні саме закритих слухань, щоб "позбавити президента права викликати свідків, проводити перехресний допит свідків, мати доступ до доказів і багатьох інших основних прав".

Як повідомлялося, юрист Білого дому Пет Чиполлоне дещо раніше надіслав лист спікеру палати представників Ненсі Пелосі, в якому попереджає, що адміністрація США не допомагатиме конгресменам у розслідуванні, мета якого - з'ясувати, чи слід оголошувати імпічмент президенту країни Дональду Трампу.

"Розслідування є незаконним, оскільки не підкріплюється положеннями конституції. Воно не претендує на об'єктивність", - йдеться в листі, витяги з якого наводять американські ЗМІ.

Чиполлоне пояснює, що участь у розслідуванні в нинішньому його вигляді завдасть шкоди інституту виконавчої влади та принципу поділу влади. Він також звинувачує демократів у висуненні незаконних вимог у рамках свого розслідування.

"Пам'ятаючи про свої обов'язки, президент США в нинішніх умовах не може дозволити своїй адміністрації брати участь у цьому однопартійному розслідуванні", - пише юрист.

Він наголошує, що таку позицію Трамп зайняв, зокрема, щоб захистити майбутніх президентів США від подібних кроків політичних опонентів.

Восени 2019 року в США розгорівся політичний скандал навколо розмови президента США Дональда Трампа і президента України Володимира Зеленського. Причиною стали публікації ЗМІ, що посилалися на інформатора, про те, що Трамп нібито чинив тиск на Зеленського, щоб той почав розслідування стосовно одного з основних кандидатів у президенти США від Демократичної партії Джо Байдена та його сина Гантера.

Розслідування, за твердженням ЗМІ, мало стосуватися ролі Байдена у звільненні генерального прокурора України Віктора Шокіна, який перевіряв діяльність української нафтогазової компанії Burisma, в якій працював син Байдена - Гантер.

Комітет із розвідки Палати представників США на тлі скандалу, викликаного ЗМІ, оприлюднив скаргу інформатора, в якій той дійсно стверджує, що Трамп тиснув на Зеленського, щоб український президент розпочав розслідування. Інформатор заявляє, що про це йому розповіли кілька працівників Білого дому, знайомих із ситуацією.

Білий дім, у свою чергу, оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського, в якій президент США дійсно просить звернути увагу на інформацію про те, що Джо Байден завадив розслідуванню стосовно свого сина, проте в цій стенограмі Трамп не ставить Зеленському жодних умов.

Демократи в палаті представників 24 вересня ініціювали процедуру імпічменту Трампа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА