07:09 11.10.2019

Сенатори - демократи вимагають від держсекретаря Помпео відповіді на питання про звільнення посла в Україні

2 хв читати
Сенатори - демократи вимагають від держсекретаря Помпео відповіді на питання про звільнення посла в Україні

Десять сенаторів-демократів з комітету Сенату з міжнародних відносин написали держсекретареві Майку Помпео в четвер, вимагаючи відповідей на травневе відсторонення тодішнього посла в Україні Мері Йованович.

"Ви не зробили жодного зауваження на захист посла Йованович і не сповістили про її більш, ніж тридцятирічну службу американському народу. Згідно з останніми повідомленнями, ви навіть підтримали її дострокове відсторонення - що, за відсутності будь-якого логічного пояснення, схоже, пов'язано зі спробою президента використовувати політику США в Україні для переслідування своїх власних політичних інтересів", - йдеться в листі сенаторів.

У своєму посланні законодавці попросили Помпео "не перешкоджати її свідченням у Палаті представників і захистити її від подальшої політичної відплати".

Конгресмени також задали держсекретареві низку питань, щоб отримати більше ясності щодо відкликання Йованович з її посади в Києві.

Крім того, сенатори обвинуватили главу держдепартаменту в тому, що він відмовився публічно підтримувати персонал свого відомства на тлі триваючих атак Трампа на неназваного інформатора, чия скарга на його липневий дзвінок з президентом України призвела до того, що Палата представників США почала процес імпічменту.

"Як глава глобальної дипломатичної сили нашої країни, ваша відмова встати на захист кар'єрних працівників і підтримати інформаторів викликає тривогу. На вас покладено обов'язок не продовжувати руйнівні і необґрунтовані нападки президента, а направити простий сигнал усім, хто працює в Державному департаменті - ви їх підтримуєте", - написали законодавці.

Раніше Wall Street Journal повідомляв, що президент США Дональд Трамп відкликав колишнього посла США в Україні Мері Йованович на тлі скарг цієї весни його прихильників, зокрема, особистого адвоката Руді Джуліані.

Зазначається, що, хоча від'їзд Йованович в травні з України держдеп США підніс як "запланований", проте її перебування на посту посла було на три місяці коротше за звичайний трирічний термін.

Як повідомляли американські ЗМІ, Трамп 25 липня намагався в телефонній бесіді переконати президента України Володимира Зеленського в необхідності почати розслідування щодо Хантера Байдена - сина колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Повідомлення про це передав своєму керівництву співробітник американської розвідки. Воно на вимогу конгресменів було передано їм для ознайомлення. Це повідомлення співробітника розвідки стало приводом для того, щоб в середу спікер палати представників США Ненсі Пелосі оголосила про рішення почати процедуру, мета якої - визначити, чи можна оголосити імпічмент Трампу.

Серед інших в Конгрес для надання пояснень викликали Йованович.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА