16:35 12.10.2019

Парнас і Фруман намагалися домогтися відставки Йованович за наполяганням Луценка

3 хв читати
Парнас і Фруман намагалися домогтися відставки Йованович за наполяганням Луценка

Колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко згадується в розслідуванні США щодо спільників особистого адвоката президента США Дональда Трампа Рудольфа Джуліані – Льва Парнаса та Ігоря Фрумана, повідомила українська служба "Голосу Америки" з посиланням на NBC News, що має відповідну інформацію від американського чиновника.

Згідно з інформацією, Парнас і Фруман діяли не тільки у власних інтересах, а й у інтересах українського чиновника, ім'я якого прокурор не називає. Водночас NBC News повідомляє, що йдеться саме про Луценка.

"Вони чинили політичний вплив, не тільки переслідуючи власні фінансові інтереси, а й переслідуючи політичні інтереси однієї закордонної службової особи, члена Українського уряду, який домагався звільнення посла США в Україні", - йдеться в документах звинувачення.

У матеріалі NBC News зазначено, що Луценко – той український чиновник, який, за словами прокурорів, закликав двох спільників Джуліані домагатися відставки посла Йованович.

Як повідомлялося, у США заарештували Парнаса і Фрумана за підозрою в незаконному фінансуванні виборчих кампаній американських політиків, з використанням, зокрема, грошей бізнесмена з РФ.

У судових матеріалах, зокрема, зазначено, що Парнас і Фруман намагалися просувати свої власні фінансові інтереси, а також політичні інтереси "принаймні однієї української офіційної особи, з якою вони працювали".

Своїх цілей бізнесмени хотіли досягти завдяки підтримці американських політиків, які отримували від них фінансування. Для цього Парнас і Фруман придумали схеми, які дозволяли їм в обхід законодавства перераховувати політикам на фінансування передвиборних кампаній більше грошей, ніж це дозволено законом. Задля цього, зокрема, вони створили компанію Global Energy Producers (GEP), яка, за їхніми словами, займалася імпортом і експортом СПГ.

У документах не зазначається, хто саме отримував гроші від цих людей. Наприклад, слідчим стало відомо про фінансування політика, який у 2018 році був членом конгресу США. В документах він позначений лише як "конгресмен-1".

Саме його Парнас і Фруман просили допомогти, щоб домогтися відкликання посла США в Україні Йованович. У підсумку вона справді залишила свою посаду, проте незрозуміло, чи вплинули на це бізнесмени.

У свою чергу західні ЗМІ з посиланням на Reuters повідомляють, що Парнас і Фруман також працювали на українського бізнесмена і олігарха Дмитра Фірташа.

За словами джерела Reuters, обидва працювали з Фірташем "у невстановленій ролі" до того, як Парнас приєднався до юридичної команди олігарха як перекладач. Зазначається, що Фірташ фінансував діяльність Парнаса і Фрумана. Джерело не деталізувало суті роботи для олігарха, скільки і за який період той заплатив їм.

У коментарі Reuters Джуліані повідомляв, що Парнас і Фруман за останні два місяці бували у Відні, де перебуває Фірташ, від трьох до шести разів. Причини поїздок Джуліані не став називати. Він стверджує, що не знав про ділові стосунки між Фірташем і американськими бізнесменами.

Незадовго до затримання Парнас говорив про те, що Фірташ – "один з найчесніших бізнесменів" і його "підставили прокурори і дипломати США".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА