18:13 14.11.2019

ВР ухвалила в першому читанні законопроект про передачу громадам земель держвласності за межами населених пунктів

2 хв читати

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №2194 про передачу земель державної власності за межами населених пунктів (окрім земель, де розміщуються об'єкти держвласності) у власність територіальним громадам.

За відповідний законопроект на засіданні в 14 листопада проголосували 272 народні депутати.

Як повідомлялося, законопроект "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" передбачає, що Держгеокадастр буде позбавлено контролюючих функцій, а функція контролю за самовільним зайняттям земель перейде до сільських, селищних і міських рад, за екологічні порушення - до Державної екологічної інспекції, решта контролюючих функцій - до облдержадміністрацій.

Документ пропонує зобов'язати орендодавця повідомляти у письмовій формі цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення орендаря про намір продати земділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається.

Дарувати землі дозволяється виключно особам першого та другого ступеня спорідненості: подружжю, батькам, дітям, братам, сестрам та ін. Заборонено внесення земділянки до статутного капіталу без згоди особи, яка має переважне право.

Законопроект передбачає, що під час отримання договорів про відчуження землі нотаріуси зобов'язані перевіряти дотримання переважного права, у разі продажу ділянки з порушенням цього права орендар може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця.

Передбачається, що контроль за дотриманням обмежень із концентрації земель здійснюватиме Антимонопольний комітет. Планується впровадити систему збору та аналізу даних, а також моніторингу земельних відносин на основі даних Держреєстру майнових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру, системи електронних торгів.

Кабінет Міністрів буде наділено повноваженнями забороняти набувати у власність земділянки сільгосппризначення, розміщені ближче ніж 30 км до кордону України, юрособам, чий кінцевий бенефіціар є іноземцем, або особам без громадянства.

Окрім цього, пропонується надати можливість подавати заявку про внесення відомостей до кадастру в електронній формі, документацію із землеустрою перевірятимуть лише на фінальному етапі під час внесення ділянки до Держземкадастру. Органам місцевого самоврядування буде надано прямий доступ до кадастру. Буде передбачено спрощений порядок визначення меж громад, єдине - погодження із суміжною громадою.

Документація із землеустрою та відомості щодо оцінки земель стануть публічними.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА