11:00 19.11.2019

Лідери "нормандської четвірки", можливо, підпишуть рамковий документ щодо врегулювання на Донбасі - джерело

2 хв читати
Лідери "нормандської четвірки", можливо, підпишуть рамковий документ щодо врегулювання на Донбасі - джерело

Лідери країн "нормандської четвірки" (Німеччина, Росія, Україна, Франція) на саміті в Парижі 9 грудня можуть підписати рамковий документ про перспективи політичного врегулювання на Донбасі, повідомило "Інтерфаксу" (interfax.ru) у вівторок інформоване джерело.

"Підготовлено та погоджено проект документа, який може бути запропоновано главам держав для підписання за підсумками саміту. Він має рамковий характер і містить перелік наступних кроків врегулювання під егідою "нормандського формату" в руслі Мінського комплексу заходів як основи мирного процесу", - зазначило джерело.

За його словами, лідери висловлять прихильність політичному шляху врегулювання конфлікту за допомогою Мінського комплексу заходів.

"При цьому за основу буде взято так звану формулу Штайнмаєра, яку погодила раніше контактна група. Передбачається комплекс кроків з її подальшої імплементації сторонами, щоб запустити в регіоні політичний процес шляхом проведення місцевих виборів під міжнародним контролем після надання окремим районам Донбасу особливого статусу з перспективою його подальшого закріплення на постійній основі після публікації звіту про проведення виборів БДІПЛ ОБСЄ", - повідомило джерело.

Водночас документ, за словами джерела, не містить конкретних кроків у частині негайного передання Києву контролю над ділянкою кордону на Донбасі.

Джерело скептично поставилося до прогнозів можливості повноцінної двосторонньої зустрічі лідерів Росії та України на полях саміту. "Можливо, що називається, "на ногах" щось і станеться. Але я сильно сумніваюся в можливості повноформатного двостороннього діалогу (Росії та України) на полях саміту. Порядок такого роду діалогу поки що передбачається нечітким", - зазначило джерело.

За його словами, саміт також може стати стимулом форсування гуманітарних процесів на Донбасі.

"Йдеться про обмін полоненими за формулою "всіх встановлених на всіх встановлених". Саміт тут може стати таким собі драйвером. Отже, може бути зроблена спроба здійснити обмін до кінця року, вже в грудні в прив'язці до зустрічі. Однак остаточно це питання все ще не вирішене, проходить стадію обговорень", - додало джерело.

На саміті, як очікується, не порушуватиметься питання зміни формату Мінських угод. "Про відмову від Мінського формату або його зміну не йдеться. На саміті це питання порушуватися не буде", - поінформувало джерело.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА