17:27 23.11.2019

Зеленський: Україна ніколи не забуде і не пробачить Голодомор - геноцид українського народу тоталітарним сталінським режимом

2 хв читати
Зеленський: Україна ніколи не забуде і не пробачить Голодомор - геноцид українського народу тоталітарним сталінським режимом

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що Україна ніколи не забуде і не пробачить Голодомор - злочин геноциду, який скоїв тоталітарний сталінської режим проти українського народу.

"Ми - українці. І нам все під силу. Але є дві речі, які ми ніколи не зможемо. Не зможемо це (Голодомор - ІФ) забути. І не зможемо це пробачити", - сказав він, виступаючи в суботу на заходах у пам'ять про жертви Голодомору 1932-1933 років.

"У нашій історії є сторінки, які дуже болісно згадувати, але які неможливо забути. Злочини, які доводять, що жорстокість і цинічність не мають меж. Біди, які нормальна людина не побажає навіть своїм найлютішим ворогам. Трагедії, настільки великі, що людство ще не придумало слів, щоб описати той біль, який пережили українці. Сьогодні ми вшановуємо пам'ять жертв Голодомору - злочину геноциду, який скоїв тоталітарний сталінський режим проти українського народу", - заявив Зеленський у своїй промові в Національному музеї Голодомору-геноциду в Києві.

Президент зазначив, що історики досі сперечаються про точну кількість жертв Голодомору в Україні, і цифри з різних джерел – від чотирьох до восьми мільйонів осіб – порівнянні з втратами українського народу в роки Другої світової війни.

О 16.00 в Україні була оголошена хвилина мовчання в пам'ять жертв голодоморів.

Традиційно четвертої суботи листопада, о 16:00, пам'ять про понад 7 млн українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок на центральних площах міст, біля пам'ятників жертвам Голодомору, в храмах і в Залі пам'яті Національного музею Голодомору-геноциду в Києві. Традицію запалювати свічки у вікнах своїх будинків, так звану акцію "Свічка у вікні", запропонував дослідник Голодомору Джеймс Мейс.

Цього дня приспущено Державні прапори України, обмежено проведення заходів розважального характеру.

До 29 листопада в Державному архіві м. Києва відбудеться виставка архівних документів "до Дня пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні".

В Україні, а також 15 країнах, серед яких Канада, Польща, Португалія, Грузія, Литва, Латвія, Естонія, голодомор визнано геноцидом. У США більше ніж 20 штатів визнали Голодомор в Україні геноцидом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА