19:06 26.11.2019

Сенцов у Європарламенті: Коли хтось із вас думає протягнути руку дружби Путіну, пам'ятайте про кожного загиблого в Україні

3 хв читати
Сенцов у Європарламенті: Коли хтось із вас думає протягнути руку дружби Путіну, пам'ятайте про кожного загиблого в Україні

 

Страсбург. 26 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Українському режисеру, громадському діячеві Олегу Сенцову вручили в Європейському парламенті премію імені Сахарова, на яку він був номінований у 2018 році, проте не зміг її отримати особисто через те, що перебував у російській в'язниці.

Сенцова представив у сесійній залі президент Європейського парламенту Давид Сассолі, а під час вітального слова президента ЄП українець сидів у президії від нього праворуч.

Перед виступом Сенцова було продемонстровано короткий документальний фільм про нього. Після чого активіст узяв слово, розпочавши з того, що для нього це "велика честь і відповідальність".

"Я сприймаю цю премію не як особистий приз, а як знак, яким відзначені всі українські політичні в'язні, які були в російських в'язницях, усі політичні в'язні, які все ще перебувають там, усі наші полонені, які перебувають у руках сепаратистів, усі активісти, які борються за нашу країну, всі наші військові, які борються за нашу незалежність або вже поклали свої голови", - сказав лауреат.

Сенцов зазначив, що нині "точиться багато розмов щодо примирення з Росією". "Я не вірю Путіну, і закликаю вас не вірити йому - Росія і Путін обов'язково обдурять. Вони не хочуть миру на Донбасі, не хочуть миру Україні, вони хочуть бачити Україну на колінах, хочуть впливати на європейську та світову політику своїми силовими методами. Ми цього не допустимо. Ми боролися і боремося за свою свободу до самого кінця", - заявив він.

Водночас режисер зазначив, що в Європейському Союзі нині відбувається "багато внутрішніх дискусій про те, як розвиватися, як реформуватися, що робити далі". "Нам би ваші проблеми. У нас усе на багато важче: у нас стара корупційна система в країні, яку досі не змінено, проти нас ведеться військова операція. Щотижня гинуть наші військові - це інший рівень проблем", - наголосив Сенцов.

При цьому він назвав Україну найбільшим єврооптимістом у світі, "тому що для нас немає іншого шляху розвитку і для нас вона - питання виживання як країни". "Тому щоразу, коли хтось із вас думатиме про те, як протягнути руку дружби Путіну через нашу голову, пам'ятайте про кожного із 13 тисяч загиблих в Україні, про ті сотні наших хлопців, які все ще перебувають у в'язницях і яких прямо зараз можуть катувати, про тих кримських татар, які можуть бути заарештовані прямо у цей момент. Пам'ятайте про тих хлопців, які прямо зараз в камуфляжах перебувають в окопах, ризикують своїм життям за нашу і вашу свободу", - продовжив він.

Свій виступ Сенцов завершив словами "Слава Україні!", на що деякі депутати відповіли "Героям слава!".

Після виступу Сассолі вручив Сенцову премію Сахарова, під час чого депутати Європарламенту аплодували українцю стоячи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА