10:36 10.12.2019

Зеленський зазначає, що закон про "особливий статус" ОРДЛО простіше наразі пролонгувати

3 хв читати
Зеленський зазначає, що закон про "особливий статус" ОРДЛО простіше наразі пролонгувати

Президент України Володимир Зеленський пояснив логіку й доцільність про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який припиняє свою дію 31 грудня цього року.

"Закон чинний буде внесено на продовження, так. Нам простіше зараз продовжити цей законопроект, і потім внести пізніше "формулу Штайнмаєра", бачачи певні кроки з того боку, що ми наближаємося до деескалації", - сказав він на брифінгу в ніч на вівторок у Парижі після завершення "нормандського саміту".

Зеленський зазначив, що якщо зараз дочекатися закінчення терміну цього закону, то "потім, якщо все добре, ми будемо знову новий закон голосувати, - це складніше".

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО Верховна Рада ухвалила у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу починає діяти тільки "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

Зокрема, стаття 10 цього закону (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізовують виключно органи місцевого самоврядування, які буде обрано на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов - виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема з боку представників міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Згодом Верховна Рада неодноразово продовжувала на рік термін дії цього закону. Так, 4 жовтня 2018 року парламент України підтримав президентську законодавчу ініціативу, за якою особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО буде введено від дня набуття чинності відповідного закону на термін до 31 грудня 2019 року.

Водночас наприкінці листопада 2019 року народні депутати від фракції "Опозиційна платформа - За життя" зареєстрували в парламенті законопроект №2491, у якому пропонують істотно скорегувати чинний закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", зокрема, вилучити обов'язкові вимоги української сторони щодо умов проведення в ОРДЛО демократичних виборів.

Формулювання, запропоновані цим законопроектом, повторюють положення "формули Штайнмаєра".

Останню редакцію "формули Штайнмаєра" у вересні 2019 року оприлюднив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. Вона звучить так: "Закон набуває сили о 20:00 за місцевим часом у день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені у відповідності до Конституції України та спеціального закону України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству, і в якому міститься відповідь на запитання, погоджене в "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ.

Цей закон продовжує діяти на постійній основі в разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на запитання, погоджене у "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА