10:58 10.12.2019

Зеленський у Парижі позначив "червоні лінії", через які Україна не переступить, - Гриценко

2 хв читати
Зеленський у Парижі позначив "червоні лінії", через які Україна не переступить, - Гриценко

Екс-міністр оборони України, лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко зазначає, що президент України Володимир Зеленський на переговорах у "нормандському форматі" позначив "червоні лінії", за які Україна не переступить, але досягти стійкого миру в Парижі не вдалося.

"Позначив Зеленський у Парижі ті "червоні лінії", за які Україна не переступить? Так, позначив. Досить чітко і до того ж публічно. Це було найскладніше зробити, адже в "Мінськ-2" Україна (попередня влада) сама переступила за "червоні лінії", зафіксувавши підписом і "особливий статус" у Конституції, і вибори в присутності російських військ, і початок передання нам контролю над кордоном лише після виборів", - написав Гриценко на сторінці у Facebook у вівторок уранці.

Екс-міністр оборони наголосив, що президент України не досяг у Парижі стійкого миру, оскільки це було неможливо.

"Чи вдалося Зеленському в Парижі вирішити/узгодити хоч якісь питання стратегічної ваги, що дало би нам із вами впевненість, що стійкий мир настане точно і що окуповані/анексовані території буде нам повернено на гідних умовах? Ні, не вдалося. Але точно не з вини української сторони - з вини агресора", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, Гриценко зазначив, що немає підстав очікувати швидкого миру, оскільки позиції сторін із ключових питань протилежні. Однак, за його словами, в Парижі було зроблено позитивні кроки, щоб тривалий процес досягнення миру було започатковано.

"Ці позитивні кроки сприятимуть дальшому руху до миру, якщо... Якщо вони будуть дійсно реалізовані. Тому що за 5+ років війни це не перші такі домовленості, їх були вже десятки, на різних рівнях і в різних форматах... На жаль, навіть під час перемовин у Парижі ворог продовжував обстрілювати на фронті позиції наших військових... І поки в Парижі голосно говорили про мир, за цей час ще троє українських солдат на фронті загинули!" - наголосив Гриценко.

Він також припускає, що президент РФ напевно "переключиться найближчим часом на "економічні батоги", щоб заманити Україну в свою пастку через "дешевий газ", через його транзит або обіцянки інвестицій".

"Тому витримавши гідно іспит у Парижі, українська влада має зберігати пильність постійно!" - підсумував лідер партії "Громадянська позиція".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА