18:40 10.12.2019

Ткаченко про ініціативу Бужанського скасувати закон про мову: Не кожен законопроект депутата зі "Слуги народу" є позицією фракції

3 хв читати
Ткаченко про ініціативу Бужанського скасувати закон про мову: Не кожен законопроект депутата зі "Слуги народу" є позицією фракції

Не кожен зареєстрований у Верховній Раді законопроект депутата з фракції "Слуга народу" представляє позицію фракції, заявляє голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, коментуючи ініціативу скасування закону про державну мову.

"Наш колега Максим Бужанський каже, що вніс до Ради законопроект про визнання недійсним закону про мову. (...) Народні депутати вправі реєструвати будь-які законопроекти. У парламенті на це немає цензури. Але не кожен законопроект, зареєстрований депутатом від "Слуги народу", є позицією фракції", - написав Ткаченко на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

Він наголосив, що депутати не бачили тексту законопроекту і його ще немає на сайті Верховної Ради.

Ткаченко зазначив, що не підтримує "поспіх колеги в цьому чутливому питанні", і нагадав, що законопроект має бути розглянуто на профільному комітеті, який він очолює.

Голова комітету також зазначив, що висновки Комісії за демократію через право Ради Європи (Венеціанська комісія) стануть предметом розгляду не лише комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. "Офіційні висновки Венеціанської комісії щодо закону про мову будуть розглядатися разом з міністром культури, молоді та спорту, з уповноваженим із захисту державної мови, і це питання буде виключно в юридичній площині. І спочатку ми, в нашому комітеті збираємось зайнятися цими висновками", - сказав він.

Ткаченко наголосив, що позиція президента України та партії "Слуга народу" полягає в тому, що "мова більше ніколи не буде питанням, яке розділяє Україну".

Як повідомлялося, народний депутат із фракції "Слуга народу" Бужанський пропонує скасувати закон про державну мову, він вніс відповідний законопроект до парламенту. На думку народного депутата, чинний закон про державну мову "нічого спільного із захистом і розвитком української мови не має" і "спрямований на дискримінацію носіїв інших мов, насамперед російської". Бужанський упевнений, що скасування цього закону "відкриє можливість для написання дійсно вартого документа", який відповідатиме інтересам України та європейським цінностям.

Головним висновком нової думки, ухваленої в п'ятницю, 6 грудня, Венеціанською комісією, є те, що влада України має прагнути балансу в мовній політиці для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в Україні. Цього досі не зроблено, зокрема і в нещодавньому законі про державну мову.

У ВК визнають, що мовна політика "є надзвичайно складною, делікатною і політизованою проблемою в Україні, особливо в контексті конфлікту з Росією".

Водночас ВК, зокрема, "особливо рекомендує" переглянути положення закону, що передбачають "диференційоване поводження з мовами корінних народів, мовами національних меншин, які є офіційними мовами ЄС, і мовами національних меншин, які не є офіційними мовами ЄС". "Будь-яке розходження між поводженням із цими мовами має базуватися на об'єктивному та розумному обґрунтуванні, чого поки що немає", - наголошується у висновках.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА