20:20 12.12.2019

Медведчук: У Зеленського немає політичної волі для мирного врегулювання конфлікту на Донбасі

4 хв читати
Медведчук: У Зеленського немає політичної волі для мирного врегулювання конфлікту на Донбасі

Голова політради партії "Опозиційна платформа - За життя" (ОПЗЖ) Віктор Медведчук заявив, що продовження дії закону про особливий статус Донбасу до 31 грудня 2020 року свідчить про відсутність у президента України Володимира Зеленського та його команди політичної волі для мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях.

"9 грудня, паризьке комюніке, зустріч глав держав "нормандської четвірки". По-перше, вони підтримали те, що Мінські угоди мають бути виконані. По-друге, підтримали імплементацію "формули Штайнмаєра" в наше законодавство. Чому тоді сьогодні влада вносить саме такий ‒ обмежений, технічний ‒ законопроект? Чому не погодилися розглянути наш законопроект №2491, де передбачені зміни до першої, другої статті та десятої, де імплементується "формула Штайнмаєра" і де безпосередньо йдеться про те, що особливий статус повинен мати постійний характер? Я даю відповідь на це запитання, яке звучить постійно, і ми не почуємо від влади, тому що у пана Зеленського, президента України, і його команди немає політичної волі для мирного врегулювання конфлікту на Донбасі", - наводить слова Медведчука прес-служба "ОПЗЖ".

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

Зокрема, стаття 10 цього закону (прикінцеві положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізують виключно органи місцевого самоврядування, що будуть обрані на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов - виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Згодом Верховна Рада неодноразово подовжувала на рік термін дії цього закону. Так, 4 жовтня 2018 року парламент України підтримав президентську законодавчу ініціативу, якою особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО буде введено з дня набуття чинності відповідним законом терміном до 31 грудня 2019 року.

Водночас наприкінці листопада 2019 року народні депутати від фракції "Опозиційна платформа - За життя" зареєстрували в парламенті законопроект №2491, яким пропонують суттєво скоригувати чинний закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", зокрема вилучити обов'язкові вимоги української сторони щодо умов проведення в ОРДЛО демократичних виборів.

Формулювання, пропоновані цим законопроектом, повторюють положення "формули Штайнмаєра".

Останню редакцію "формули Штайнмаєра" у вересні 2019 року оприлюднив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. Вона звучить таким чином: "Закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на дострокових місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені відповідно до Конституції України і спеціального закону України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству, і в якому міститься відповідь на питання, погоджене в "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ.

Цей закон продовжує діяти на постійній основі в разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на запитання, погоджене у "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ".

На засіданні 12 грудня Верховна Рада продовжила до 31 грудня 2020 року (включно) дію закону про особливий статус Донбасу. Голосами 320 депутатів було підтримано законопроект №2569, який не передбачає імплементації "формули Штайнмаєра".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА