10:17 27.12.2019

"Формулу Штайнмаєра" може бути трансформовано - заступник голови фракції "Слуга народу"

2 хв читати
"Формулу Штайнмаєра" може бути трансформовано - заступник голови фракції "Слуга народу"

Деякі пункти "формули Штайнмаєра" може бути трансформовано в процесі переговорів у рамках "нормандського формату" про положення нового закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО", заявляє заступник керівника парламентської фракції "Слуга народу" та перший заступник голови комітету з питань прав людини, міжнаціональних відносин та реінтеграції окупованих територій Максим Ткаченко.

"Ми хочемо цей закон перезапустити, адже після останньої зустрічі в Парижі стало зрозуміло, що ми зможемо "зрушити" позицію Російської Федерації. У нас з'явилося нове вікно можливостей на цьому треку. У деталі цього процесу посвячені дипломати, але за тією інформацією, яка проскакує, з'являється сподівання, що "формула Штайнмаєра", яка лежить в основі чинного закону, зможе трохи трансформуватися", - заявив Ткаченко в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО Верховна Рада ухвалила у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Згодом ВР неодноразово подовжувала на рік термін дії цього закону. На засіданні 12 грудня Верховна Рада продовжила дію закону до 31 грудня 2020 року включно: голосами 320 депутатів було підтримано законопроект №2569, який не передбачає імплементації "формули Штайнмаєра".

9 грудня 2019 року за підсумками зустрічі в "нормандському форматі" в Парижі президентів України, Франції, РФ - Володимира Зеленського, Еммануеля Макрона, Володимира Путіна, а також канцлера ФРН Ангели Меркель глава Української держави повідомив: "Закон чинний буде внесено (до Верховної Ради - ІФ) на продовження, так. Нам простіше зараз продовжити цей законопроект, і потім внести пізніше "формулу Штайнмаєра", бачачи певні кроки з того боку, що ми наближаємося до деескалації".

"Формула Штайнмаєра" названа за іменем нинішнього президента ФРН, у минулому глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Вона передбачає, що до виборів закон про особливий статус Донецька і Луганська застосовуватимуть на тимчасовій основі, а після виборів і після виходу остаточної доповіді БДІПЛ ОБСЄ з визнанням про те, що ці вибори відбулися відповідно до демократичних принципів, закон набуде остаточної юридичної сили.


Повний текст інтерв'ю буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА