12:51 14.01.2020

Нардеп Плачкова: Ініціатива президента щодо децентралізації закладає основу авторитарної держави

2 хв читати
Нардеп Плачкова: Ініціатива президента щодо децентралізації закладає основу авторитарної держави

Внесення змін до Конституції України про децентралізацію призведе до узурпації влади і створення авторитарної держави, вважає народний депутат від "Опозиційної платформи - За життя" Тетяна Плачкова.

"У законопроекті президента про зміни до Конституції під гаслом "децентралізації" криється єдина мета - зміна територіального устрою країни. Владі потрібні вигідні результати місцевих виборів й абсолютна концентрація всіх важелів впливу в потрібних руках", - написала Плачкова на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, вона зазначила, що монобільшість поспішає спрямувати цей законопроект до Конституційного Суду саме зараз, оскільки зміни до Основного закону можуть вноситися на двох сесіях парламенту, а поточний тиждень є останнім у другій сесії Верховної Ради.

Плачкова наголосила, що в запропонованому вигляді президентська законодавча ініціатива закладає основу для створення авторитарної держави.

"Децентралізація має розпочинатися вже на етапі роботи над змінами до Конституції. Це має стати спільною справою для всіх: і для президента, і для парламенту, і для місцевих громад. Режим "зеленого ксерокса" для цього не підходить", - зазначила вона.

Політик вважає, що в президентському законопроекті містяться серйозні ризики для місцевого самоврядування. Тиск на них планується здійснювати через повністю підконтрольних президенту і Кабміну префектів, в руках яких зосереджується виконавча влада і державний контроль. Префект матиме можливість впливати на органи місцевого самоврядування шляхом втручання в їхні дії та рішення. Крім того, зміну меж, найменування і перейменування громад президент пропонує здійснювати, не враховуючи думки мешканців, як було раніше, а просто дізнавшись, що вони думають із цього приводу. Це загроза для місцевої демократії, яка усуває громади від вирішення питань місцевого значення.

"Реформа децентралізації, як і всі інші, теж перетворюється на фарс та інструмент узурпації влади. Цього допустити не можна! Необхідно забезпечити стабільність органів місцевого самоврядування. Для цього треба переходити до прямих виборів на ключові посади в місцевій владі. Люди повинні мати право обирати регіональних керівників, а також суддів і керівників муніципальної поліції", - зазначила Плачкова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА