12:32 24.01.2020

Публічні заяви і заклики, які містять політичні оцінки діяльності адвокатів, порушують Конституцію України - РАУ

2 хв читати

Заяви, що оцінюють з політичної точки зору діяльність адвокатів, порушують Конституцію і чинне законодавство України, заявила Рада адвокатів України (РАУ), і висловила занепокоєння заявами п'ятого президента України Петра Порошенка і деяких народних депутатів щодо призначення заступником директора Державного бюро розслідувань (ДБР) адвоката Олександра Бабікова.

"Будь-які публічні заяви та заклики, які містять політичні оцінки діяльності адвокатів, навішування політичних або ідеологічних ярликів у зв’язку із справами, політичними переконаннями та посадами їхніх клієнтів, треба розцінювати як грубе порушення Конституції України, закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", міжнародних стандартів у сфері захисту прав людини. Такі заяви дискредитують Україну як демократичну правову державу, де кожен має право на захист, а адвокатурі гарантовано незалежність від будь-якого тиску і втручання", - зазначено в заяві, оприлюдненій прес-службою Національної асоціації адвокатів.

У РАУ нагадали, що закон про адвокатуру безпосередньо забороняє ототожнення адвоката з клієнтом.

"Ця норма відображає міжнародні рекомендації щодо забезпечення прав адвокатів, відповідно до яких органи державної влади не мають права будь-яким чином втручатися в діяльність адвоката, повинні визнавати право адвоката відстоювати інтереси клієнта в будь-якому суді і дотримуватися заборони асоціювати адвокатів зі злочинами, політичними переконаннями або іншими справами їх клієнтів. Зокрема, заборона на ототожнення адвокатів з клієнтами встановлена Основними принципами про роль юристів ООН і є міжнародним стандартом гарантій адвокатської діяльності", - наголошується в заяві.

Як повідомлялося, згідно з інформацією на сайті бюро, заступниками директора ДБР стали Олександр Бабіков та Олександр Соколов. Бабіков працював в юридичній фірмі Aver Lex та захищав екс-президента Віктора Януковича, Соколов до призначення був працівником Служби безпеки в Харківській області.

24 січня біля будівлі ДБР відбувається акція протесту з вимогою звільнити Бабікова з посади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА