16:15 26.01.2020

Зеленський заслухав керівництво МОЗ про ситуацію з коронавірусом із КНР і закликав поліпшити інформування громадян

3 хв читати
Зеленський заслухав керівництво МОЗ про ситуацію з коронавірусом із КНР і закликав поліпшити інформування громадян

Президент України Володимир Зеленський заслухав керівництво Міністерства охорони здоров'я щодо ситуації з коронавірусом, який поширюється з Китаю, і заходів, які МОЗ вживає у зв'язку з цим, повідомляє прес-служба Глави держави.

"Міністр Зоряна Скалецька повідомила, що наразі в Україні не зафіксовано зараження цим вірусом. Виявлені випадки, про які повідомляли ЗМІ, були звичайним грипом. За словами міністра охорони здоров'я, постійно працює оперативний штаб з угодження необхідних медичних та міжвідомчих дій", - йдеться в оприлюдненому в неділю повідомленні.

МОЗ підготувало порядок реагування для лікарень і лікарів, служб, відповідальних за перетин кордону, і лабораторій.

"Сьогодні для всіх очевидні процедури в разі виявлення, необхідності лікування та діагностування. Є готовність в лабораторіях і по тест-системах для виявлення та виключення підозрілих випадків щодо того, стосуються вони чи ні китайського коронавірусу. Взаємодія з міжнародними організаціями, які моніторять на глобальному, міждержавному рівні, щоденна", - зазначила Скалецька.

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що налагоджена постійна оперативна комунікація з прикордонною службою, зокрема в аеропортах, підготовлено інструкцію, як реагувати й перевіряти пасажирів.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала ввести температурний скринінг пасажирів після прибуття літаків і в разі виявлення осіб з симптомами хвороби - перевіряти їх на віруси.

Через наявність у хвороби інкубаційного періоду проведено роботу з сімейними лікарями - для моніторингу та своєчасного реагування.

Ляшко також запевнив, що в Україні готові лікувати вірус, якщо його буде виявлено.

"Ті технології, які допомогли вилікувати людей в Китаї, застосовуються і в Україні. Наші інфекціоністи знають про них і готові ними скористатися. За допомогою таких же технологій вони лікують грипоподібні захворювання", - зазначив заступник міністра охорони здоров'я.

Президент наголосив на необхідності покращити інформування громадян та сформувати чіткі рекомендації.

"Треба посилити комунікацію. Люди її не бачать. У новинах нам повідомляють лише статистику – де й скільки випадків. Але не кажуть, що нам потрібно робити. Необхідно сформувати рекомендації першочергових дій, які необхідно робити людям навіть у разі буденного сезонного захворювання на ГРВІ", - сказав глава держави.

Зокрема, слід нагадати про стандартні заходи для убезпечення від зимових хвороб, а також дати чіткі рекомендації уникати подорожей до певних країн.

Скалецька зі свого боку зазначила: "Цей вірус вивчають фахівці ВООЗ. Тому щодня ми можемо отримувати інформацію про нові особливості реагування від ВООЗ, можуть бути нові рекомендації з лікування, виявлення тощо. Ми тримаємо руку на пульсі – інформуємо лікарів. Погоджуюся, що громадян також треба більше інформувати".

Президент запропонував укомплектувати в аеропорту "Бориспіль" медичний штаб або тимчасову службу.

Представники МОЗ додали, що наразі розглядається також можливість створення спеціальної лабораторії для оперативного виявлення вірусів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА