16:15 26.01.2020

Зеленський заслухав керівництво МОЗ про ситуацію з коронавірусом із КНР і закликав поліпшити інформування громадян

3 хв читати
Зеленський заслухав керівництво МОЗ про ситуацію з коронавірусом із КНР і закликав поліпшити інформування громадян

Президент України Володимир Зеленський заслухав керівництво Міністерства охорони здоров'я щодо ситуації з коронавірусом, який поширюється з Китаю, і заходів, які МОЗ вживає у зв'язку з цим, повідомляє прес-служба Глави держави.

"Міністр Зоряна Скалецька повідомила, що наразі в Україні не зафіксовано зараження цим вірусом. Виявлені випадки, про які повідомляли ЗМІ, були звичайним грипом. За словами міністра охорони здоров'я, постійно працює оперативний штаб з угодження необхідних медичних та міжвідомчих дій", - йдеться в оприлюдненому в неділю повідомленні.

МОЗ підготувало порядок реагування для лікарень і лікарів, служб, відповідальних за перетин кордону, і лабораторій.

"Сьогодні для всіх очевидні процедури в разі виявлення, необхідності лікування та діагностування. Є готовність в лабораторіях і по тест-системах для виявлення та виключення підозрілих випадків щодо того, стосуються вони чи ні китайського коронавірусу. Взаємодія з міжнародними організаціями, які моніторять на глобальному, міждержавному рівні, щоденна", - зазначила Скалецька.

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що налагоджена постійна оперативна комунікація з прикордонною службою, зокрема в аеропортах, підготовлено інструкцію, як реагувати й перевіряти пасажирів.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала ввести температурний скринінг пасажирів після прибуття літаків і в разі виявлення осіб з симптомами хвороби - перевіряти їх на віруси.

Через наявність у хвороби інкубаційного періоду проведено роботу з сімейними лікарями - для моніторингу та своєчасного реагування.

Ляшко також запевнив, що в Україні готові лікувати вірус, якщо його буде виявлено.

"Ті технології, які допомогли вилікувати людей в Китаї, застосовуються і в Україні. Наші інфекціоністи знають про них і готові ними скористатися. За допомогою таких же технологій вони лікують грипоподібні захворювання", - зазначив заступник міністра охорони здоров'я.

Президент наголосив на необхідності покращити інформування громадян та сформувати чіткі рекомендації.

"Треба посилити комунікацію. Люди її не бачать. У новинах нам повідомляють лише статистику – де й скільки випадків. Але не кажуть, що нам потрібно робити. Необхідно сформувати рекомендації першочергових дій, які необхідно робити людям навіть у разі буденного сезонного захворювання на ГРВІ", - сказав глава держави.

Зокрема, слід нагадати про стандартні заходи для убезпечення від зимових хвороб, а також дати чіткі рекомендації уникати подорожей до певних країн.

Скалецька зі свого боку зазначила: "Цей вірус вивчають фахівці ВООЗ. Тому щодня ми можемо отримувати інформацію про нові особливості реагування від ВООЗ, можуть бути нові рекомендації з лікування, виявлення тощо. Ми тримаємо руку на пульсі – інформуємо лікарів. Погоджуюся, що громадян також треба більше інформувати".

Президент запропонував укомплектувати в аеропорту "Бориспіль" медичний штаб або тимчасову службу.

Представники МОЗ додали, що наразі розглядається також можливість створення спеціальної лабораторії для оперативного виявлення вірусів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА