13:16 11.02.2020

Зеленський сподівається провести вибори на Донбасі восени, але після виведення іноземних формувань

2 хв читати
Зеленський сподівається провести вибори на Донбасі восени, але після виведення іноземних формувань

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у нього є відчуття можливості проведення виборів на Донбасі восени цього року одночасно з місцевими виборами у всій країні, але не виключає заморожування конфлікту.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" він заявив, що "місцеві вибори, які відбуваються одночасно у всій країні, об'єднують країну. Це важливий для мене символ". Він наголосив при цьому, що "вибори на Донбасі можливі лише після завершення там воєнних дій, виведення іноземних збройних формувань".

"Наскільки це вірогідно? Якщо ми домовимося, все одно буде потрібно десь місяці три, як мінімум, щоб там на місці гарантувати безпеку для всіх - і для журналістів, і для ЦВК, для всіх спостерігачів. Я чомусь вірю, що це можливо, чомусь є таке відчуття", - сказав глава держави.

За його словами, багато що стане зрозуміло після саміту "нормандської четвірки", який заплановано на квітень. "Якщо там буде знову, скажімо так, хода на місці, шанси на місцеві вибори зменшаться в рази", - сказав президент.

Говорячи про обмін утримуваних осіб, Зеленський зазначив, що "там довгі списки, їх треба розбивати". "На тій стороні понад 200 наших, а у нас тут десь 175-180. А це означає, що за раз їх усіх повернути неможливо через підготовку документів. Тому цей процес буде ділитися на кілька обмінів", - сказав він.

На думку президента, заморожування конфлікту "нічим не буде відрізнятися від того, що зараз відбувається". "Розведення по всій лінії - це довгий процес, який займе багато років. Настільки довгий, що навряд чи хтось із лідерів "Нормандії" ще залишиться на своїй посаді", - сказав він.

Головне, про що треба думати, вважає глава Української держави, - це " про людей, які там живуть у війні, і про тих, хто поїхав, але хоче повернутися. На окупованій території багато людей, які хочуть, щоб їх не кинули, і через це є обов'язок спробувати домовитися", - сказав Зеленський.


Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА