17:34 14.02.2020

Американські дипломати й експерти вважають, що частина озвучених у Мюнхені пропозицій щодо безпеки для України повторюють меседжі Кремля

3 хв читати
Американські дипломати й експерти вважають, що частина озвучених у Мюнхені пропозицій щодо безпеки для України повторюють меседжі Кремля

Доповідь "12 кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні", підготовлена групою європейських, російських і українських експертів, більше недоступна на сайті Мюнхенської конференції, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

Документ містив пропозиції щодо вирішення українсько-російського конфлікту і був пізніше підданий критиці з боку експертів Атлантичної ради, які назвали його таким, що представляє "російську точку зору".

Група американських дипломатів і експертів зазначають, що деякі з кроків, запропонованих у плані з досягнення безпеки в Україні, представленому перед початком Мюнхенської конференції з питань безпеки, резонують з ідеями, висунутими російською стороною.

"Більшість із 12 рекомендацій від групи лідерів Євроатлантичної безпеки - якщо будуть сумлінно імплементовані усіма сторонами - є конструктивними і можуть слугувати заходами для зміцнення довіри та полегшити складнощі, страждання, яких зазнає населення в та біля окупованого Донбасу. Деякі є проблематичними; особливо дві повторюють пропозиції Кремля про переговори або теми дезінформації", - йдеться в заяві, розміщеній на сайті Atlantic Council.

Зазначається, що оприлюднений документ описує вирішення проблеми в "дружніх Кремлю термінах, можливо, щоб переконати членів російської еліти підписати".

Цю заяву підписали, зокрема, Ян Бжезінський, Майкл Карпентер, Едвард Лукас, посли Джон Гербст, Стівен Пайфер, Вільям Тейлор, Марі Йованович, Александер Вершбоу.

"Підписанти ідентифікують проблему в найпершому їх реченні: "Конфлікт в і навколо України". Це описання приховує походження проблеми й унеможливлює пошук відповідного рішення. "Конфлікт в і навколо України" розпочався, коли російські війська в російських формах, але без розпізнавальних знаків, захопили український півострів Крим, і Москва "анексувала" його", - наголошують американські дипломати й експерти.

Зазначається, що без кремлівського керівництва, фінансування, зброї, включно з важким озброєнням, амуніцією і в деяких випадках регулярними підрозділами російської армії, "конфлікту в і навколо України" не існувало б.

"Словом, проблема, яку треба вирішити, - це агресія Москви в Україні - за допомогою відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, починаючи з Донбасу. В ширшому сенсі проблема полягає в тому, щоб переконати Москву, що вона не має права диктувати політику своїм сусідам", - наголошується в заяві.

Ідеться про те, що деякі рекомендації, висловлені в Мюнхені, "можуть створити середовище, в якому західним політикам буде простіше послабити покарання, які допомагали зруйнувати амбіції Кремля в Україні. "Самі по собі рекомендації не сприятимуть урегулюванню на Донбасі або становленню безпечної Європи", - резюмують автори заяви.

"Проблематичними" називають рекомендації під пунктами сім, вісім, одинадцять і дванадцять. Зокрема, як зазначається, восьма рекомендація "підхоплює дружню Кремлю ідею часткового ослаблення санкцій" в обмін на часткову імплементацію Мінських угод, ігноруючи те, що найважливішим елементом Мінських угод є припинення вогню.

"Рекомендація дванадцять, яка закликає до "нового загальнонаціонального діалогу про ідентичність", є втручанням у внутрішні справи України. Це відображає мем Москви про розділену Україну, що призвело до громадянської війни на Донбасі... (Це - ІФ) є дивним у його неповазі до нації, в яку Росія вторглася", - йдеться в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА