17:17 22.05.2020

Ті, кого Росія просуває у ТКГ - не просто маріонетки Кремля, а громадяни РФ, - постпред України при міжнародних організаціях у Відні

4 хв читати
Ті, кого Росія просуває у ТКГ - не просто маріонетки Кремля, а громадяни РФ, - постпред України при міжнародних організаціях у Відні

Українська делегація під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер акцентувала увагу на тому, що особи, яких Росія просуває до складу Тристоронньої контактної групи в Мінську, є не просто її маріонетками, а громадянами самої Росії, заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк.

"Ми відзначили, що Україна не ухиляється від своїх зобов'язань щодо діалогу з представниками Донбасу. І більше того, недавно, я знаю, було здійснено низку ініціатив у цій сфері, щоб мати справжніх представників, які справді представляли б Донбас. Тому що представники, яких нам намагається нав'язати російська сторона, є маріонетками Кремля, тими, які отримують накази. Більше того, вони навіть є громадянами Росії. Тобто, як можна говорити про те, що вони можуть представляти український Донбас, якщо вони є громадянами Росії? Ми їх розглядаємо виключно як представників, запрошених із боку РФ на ці переговори. І це не мої слова, це слова пана Резнікова", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Цимбалюк наголосив, що саме для того, щоб було повне розуміння цього, в рамках цієї зустрічі Україна продемонструвала копії паспортів так званих міністрів закордонних справ "ДНР" і "ЛНР" Ніканорової та Дейнего, а також так званого голови "ДНР" Дениса Пушиліна.

"Там навіть були не лише внутрішні, а й закордонні паспорти. Тобто повний набір... Делегації мали можливість переконатися, що насправді ті особи, яких нам нав'язує РФ до так званого прямого діалогу з Донецьком і Луганськом, це ніякий не діалог із Донецьком і Луганськом, це ті самі представники РФ, просто за цим варіантом РФ матиме можливість сховатися і знову-таки сказати, що "нас там немає", - пояснив він.

Цимбалюк додав, що реакції інших делегацій під час засідання підтвердили, що українська позиція була сприйнята з розумінням.

"Власне, це ж не якась подія, яка відбулася одномоментно. Якщо ми показали ці копії паспортів лише зараз, це не означає, що делегаціям європейських країн, США, Канади, Швейцарії, Норвегії, Туреччини не було відомо, хто там є, хто насправді є ініціатором всього, і хто є стороною конфлікту. Ні, всі ці речі були відомі, просто наразі надана нами інформація та документальне підтвердження громадянства цих представників дало змогу показати, що, справді, вони є не просто ставлениками та маріонетками, а навіть громадянами Росії", - зазначив постпред.

Він також поінформував, що Україна у своєму виступі зазначила, що російська сторона постійно намагається представити справу у такий спосіб, що начебто вони ні до чого, "їх там немає", і вони не є стороною конфлікту, не є стороною переговорів про врегулювання.

"Вони хочуть постати таким собі посередником, як ОБСЄ, як інші члени "нормандського формату", щоб уникнути відповідальності. Звісно, це не є правдою, і ми це розвінчуємо під час засідань у рамках ОБСЄ", - сказав він.

Крім того, Цимбалюк звернув увагу на те, що наразі Україна виступила з цілою низкою ініціатив щодо ТКГ, таких як підвищений рівень присутності.

"Але йдеться не лише про підвищення статусу, рівня, кількості українських делегатів, йдеться про додаткові нові ініціативи. Ми готові до розвитку переговорів, співпраці з низки питань, насамперед щодо встановлення тривалого режиму припинення вогню, подальшого прогресу з точки зору визначення місць розведення військ, розмінування. Є дуже багато речей, де, на жаль, прогрес наразі стримується російською стороною з тих чи інших приводів. Більше того, вони намагаються обвинувачувати нас у цих моментах", - наголосив він.

Дипломат додав, що коли відбуваються такі речі, довільна інтерпретація звітів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ) з боку РФ, статистики, українська делегація завжди втручається і бере слово, "тому що ці моменти маніпуляцій мають бути наочно показані та доведені іншим делегаціям, щоб випадково російський наратив не створив додаткового негативного враження".

Говорячи про Постійну раду ОБСЄ, Цимаблюк пояснив, що українське Представництво щотижня порушує так зване поточне питання: "Агресія РФ, яка продовжується, а також незаконна окупація Криму". Крім того, практично щотижня говорить про цю тему на Форумі зі співпраці в галузі безпеки ОБСЄ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА