11:21 15.06.2020

Мінсоцполітики розробило законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції про насильство, який дозволяє Україні не застосовувати окремі її положення, - Лазебна

2 хв читати
Мінсоцполітики розробило законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції про насильство, який дозволяє Україні не застосовувати окремі її положення, - Лазебна

Міністерство соціальної політики України розробило законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству в новій редакції з застереженнями, що Україна залишає за собою право не застосовувати окремі положення Конвенції та не змінювати своє законодавство щодо інститутів шлюбу й усиновлення, повідомила міністр соцполітики Марина Лазебна.

"Насильство стосовно жінок є порушенням прав людини, а також однією з форм дискримінації. І прояви домашнього насильства є загрозою для сімей і сімейних цінностей. Мінсоцполітики розробило законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції в новій редакції з застереженнями, що Україна залишає за собою право не застосовувати окремі положення Конвенції та не змінювати своє законодавство щодо інститутів шлюбу та всиновлення", - сказала Лазебна в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На уточнювальне запитання, чи прогнозує міністр ухвалення цього документа, вона відповіла, що, крім противників ратифікації конвенції, є велика кількість і прибічників, зокрема й народних депутатів.

"Ми запропонували компромісний варіант з урахуванням інтересів українського суспільства. Тому сподіваємося на підтримку", - наголосила Лазебна.

Як повідомлялося, в травні 2019 року керівники 24 дипломатичних місій в Україні констатували вразливість ЛГБТК-спільноти (лесбійки, геї, бісексуали, трансгендери, квір) перед сексуальною дискримінацію, зокрема злочинами на ґрунті ненависті. Дипломати також закликають Україну повністю імплементувати Національну стратегію з прав людини і відповідний план дій, ратифікувати Стамбульську конвенцію й зробити інші необхідні кроки для забезпечення здійснення всебічних антидискримінаційних заходів.

Законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції вніс п'ятий президент України Петро Порошенко на розгляд парламенту VIII скликання в листопаді 2016 року. Але оскільки законопроект не був прийнятий у першому читанні за основу, і у зв'язку з припиненням повноважень президента України, який вніс законопроект, відповідно до ч.3 ст.105 регламенту Верховної Ради, його було знято з розгляду 20 травня 2019 року, в день інавгурації президента Володимира Зеленського.

На початку червня у відповіді на петицію в Офісі президента заявили, що Зеленський внесе на розгляд ВР законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції після надання Міністерством закордонних справ України.


Повний текст інтерв'ю з Лазебною буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА