17:58 24.06.2020

Венедіктова провела нараду з питань збройного конфлікту на Донбасі та відвідала лінію розмежування

2 хв читати
Венедіктова провела нараду з питань збройного конфлікту на Донбасі та відвідала лінію розмежування

У прокуратурі Донецької області в Маріуполі під головуванням генерального прокурора Ірини Венедіктової в середу відбулася розширена оперативна нарада з керівниками правоохоронних органів, метою якої було визначення основних напрямів запобігання та протидії злочинності, передусім в умовах збройного конфлікту і тимчасової окупації окремих районів Донбасу.

Як повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора, під процесуальним керівництвом прокурорів області органи правопорядку Донецької нині розслідують більше ніж 5 тис. кримінальних проваджень щодо понад 8 тис. правопорушень, вчинених в умовах збройного конфлікту. Лише за п’ять місяців 2020 року зареєстровано понад півтисячі кримінальних злочинів цієї категорії, що на 30% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

"Усі розуміють складність і багатоепізодність цієї категорії проваджень, а також необхідність спеціальних знань міжнародного гуманітарного та кримінального права для ефективності слідства. Боротьба з такими кримінальними елементами, які завдають шкоди суверенітету України, посягаючи на її територію та основні права її громадян, безсумнівно, є пріоритетом кожної демократичної держави. Тому ми маємо невідкладно забезпечити системну роботу з розслідування злочинів цієї категорії та кримінальне переслідування всіх без винятку осіб, винних у їх вчине6нні", - заявила генпрокурор.

За даними заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова, під час збройного конфлікту загинуло понад 13 тис. громадян України, і військових, і цивільних, майже втричі більше людей отримало поранення. Унаслідок воєнних дій на території Донецької області загинуло 28 дітей, 85 - отримали поранення різного ступеня тяжкості.

За результатами оперативної наради учасники вирішили ініціювати питання створення в органах досудового розслідування Донецької області спеціалізованих підрозділів з розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, збільшення кількості експертів для оперативного та повного проведення експертиз.

Крім того, учасники наради обговорили і стан протидії злочинності в регіоні загалом. Так, рівень злочинності на 10 тис. населення нижчий, ніж у державі.

"Спостерігається, зокрема, зменшення кількості злочинів проти основ національної безпеки України, знизилася на 21% кількість злочинів проти громадської безпеки, у тому числі злочинів терористичного характеру і пов'язаних із незаконним обігом зброї", - йдеться в інформації.

Водночас збільшилася кількість особливо тяжких кримінальних злочинів - більше скоєно злочинів проти життя і здоров'я людини, зокрема умисних вбивств. Також збільшилася кількість розбоїв та вимагань. Потребує активізації робота правоохоронців з викриття фактів хабарництва. Серед пріоритетних напрямів залишається також протидія організованій злочинності.

Також Венедіктова спільно з правоохоронцями області відвідала зону ООС, зокрема місце розведення сил і засобів у районі населених пунктів Богданівка-Петровське в Донецькій області. А в с. Бугас вони вшанували пам'ять Андрія Жука - командира батальйону 72 ОМБр "Мауглі", який загинув 2016 року внаслідок бойового зіткнення з диверсійно-розвідувальною групою незаконних збройних формувань РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА