11:15 14.07.2020

Україна не згодна, що літак "МАУ" був збитий в Ірані внаслідок людської помилки

3 хв читати
Україна не згодна, що літак "МАУ" був збитий в Ірані внаслідок людської помилки

Україна наразі не може погодитися з тим, що літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" був збитий в Ірані внаслідок людської помилки, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Але я хочу сьогодні чітко наголосити: стверджувати, що літак було збито внаслідок людської помилки, як це стверджує іранська сторона, зарано. У нас є багато запитань, і ми потребуємо багато авторитетних, неупереджених, максимально об'єктивних відповідей щодо того, що сталося. Станом на зараз Україна не може погодитися з тим, що літак було збито внаслідок людської помилки. Ми переконані, що це питання має вирішуватися в рамках кримінального розслідування зі встановленням усіх фактів. Після цього можна буде остаточно стверджувати про ту чи іншу версію збиття українського літака", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу у вівторок.

Він наголосив, що на сьогодні нав'язування інтерпретацій є помилковим, і всі маємо зосередитися на встановленні юридичних фактів.

Крім того, глава МЗС України додав, що Іран відповідатиме за скоєне відповідно до міжнародного права, і МЗС зробить усе, щоб Іран заплатив найвищу ціну за те, що сталося. "Збиття цивільного літака у будь-якому разі, незалежно від причини, є протиправним діянням, і Іран буде відповідати за це діяння відповідно до міжнародного права. Міністерство закордонних справ України повністю готове до цієї юридичної і дипломатичної боротьби, і ми зробимо все від нас залежне, щоб Іран заплатив найвищу ціну за те, що сталося", - зазначив Кулеба.

За його словами, іранська сторона висловила готовність прибути в Україну для переговорів стосовно компенсацій у період із 20 до 30 липня. "Крім того, можу сьогодні повідомити, що ми отримали інформацію від нашого посольства в Ірані про те, що іранська сторона висловила готовність прибути для перемовин щодо компенсацій до України в період з 20 до 30 липня. Ми чекаємо з нетерпінням на початок цього переговорного процесу", - сказав глава зовнішньополітичного відомства.

Міністр також нагадав, що наступного тижня у Франції має відбутися розшифровка чорних скриньок літака "МАУ", і в ній візьмуть участь найкращі експерти із США, Канади, Франції, Великої Британії та України.

"Останній звіт іранського технічного розслідування констатує, що український літак було збито з ракетної установки. Це не новина, про це ми всі знали. Наступний важливий етап – це розшифровка чорних скриньок, яке має відбутися наступного тижня у Франції. Участь в їх зчитуванні візьмуть найкращі експерти із США, Канади, Франції, Великої Британії та України", - пояснив Кулеба.

Як повідомлялося раніше, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА