17:39 30.07.2020

Припинення вогню на Донбасі має бути контрольованим - Клімкін про першочергові завдання для Кравчука в рамках ТКГ

3 хв читати
Припинення вогню на Донбасі має бути контрольованим - Клімкін про першочергові завдання для Кравчука в рамках ТКГ

Припинення вогню на сході України має бути контрольованим, щоб міжнародні спостерігачі й обладнання мали доступ до окупованої території, заявив екс-міністр закордонних справ України (2014-2019 рр.) Павло Клімкін, коментуючи першочергові завдання для нового глави делегації України в Тристоронній контактній групі, екс-президента України (1991-1994 рр.) Леоніда Кравчука.

"Я вважаю, що ключовим питанням є досягнення того, щоб припинення вогню було контрольованим, так, щоб міжнародний компонент, причому і спостерігачі, і обладнання, все-таки зміг отримати доступ до окупованої території, оскільки будь-яке припинення вогню має шанс, тільки якщо воно є ефективним і контрольованим", - сказав Клімкін агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

За його словами, другим важливим моментом наразі є гуманітарне питання. "Це прагнення подальших обмінів, звільнення наших заручників і, звісно, доступу до окупованої території, зокрема, для міжнародних гуманітарних організацій і для СММ ОБСЄ", - пояснив екс-глава МЗС.

Він наголосив, що це невідкладні моменти на наступні засідання ТКГ і завдання, які "треба вирішувати сьогодні, а краще сказати - вчора".

"І, звісно, ніяк не можна дати Росії штовхати свою логіку за прямим діалогом (між Україною і російськими найманцями на Донбасі - ІФ), тому що логіка прямого діалогу - це те, що для Росії на сьогодні ключове", - додав Клімкін.

Він зазначив, що, на його думку, буде дуже складно замінити Леоніда Кучму на посаді глави делегації України в ТКГ, враховуючи його досвід. "Він знає всі деталі, він має, якщо хочете, певну повагу від усіх сторін. Тому просто так замінити його, незалежно від того, яка посада, буде досить складно", - вважає екс-міністр.

Також Клімкін повідомив, що другою причиною того, що Україна змінює "другого президента України на першого президента" на чолі української делегації в ТКГ, є "бажання зберегти певний рівень представництва на Мінському майданчику".

"Але, в цьому випадку, ми чудово розуміємо, що Кремль намагається відверто використовувати ментальність і технологію дзюдо, військового й політичного: з одного боку, спочатку підвищувати ставки, потім намагатися дещо відпустити та знову підвищувати. І, звісно, Кремль дивиться також на загальний контекст, наших друзів і партнерів. Тому з точки зору того, чи буде сама особистість Леоніда Кравчука відігравати принципову роль на цих переговорах, у цьому я станом на зараз маю сумніви", - пояснив він.

Коментуючи ефективність мінського переговорного майданчика, Клімкін зазначив, що стосовно поточних гуманітарних питань, питань припинення вогню і питань з безпеки, він неефективний, але його нічим замінити, тому розмови й консультації в його рамках на сьогодні важливі.

"Мінськ" - це не формат. Ось "нормандський" - це класичний переговорний формат. А "Мінськ" - це майданчик для консультацій, не менше, але й не більше. Щодо поточних гуманітарних питань, питань припинення вогню, питань з безпеки мінський майданчик на сьогодні є тим, що, на жаль, функціонує неефективно. Проте в нас нема чим його замінити. Тому розмови й консультації в його рамках, звісно, на сьогодні важливі. Якщо будуть можливості його на щось поміняти, це буде інша історія", - резюмував екс-глава МЗС України.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський уповноважив першого президента України Леоніда Кравчука на громадських засадах очолити делегацію України в ТКГ.

Відповідне розпорядження №424/2020 рп від 30 липня про звільнення другого президента України Леоніда Кучми від виконання обов'язків представляти Україну в ТКГ щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі та призначення на його місце Кравчука оприлюднено на сайті глави держави.

"Кравчук здійснює діяльність, передбачену цим розпорядженням, на громадських засадах", - ідеться в тексті розпорядження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА