16:27 06.08.2020

Зеленський закликав Шмигаля оцінити вплив на економічну безпеку України приватизації або продажу акцій стратегічних підприємств, зокрема "Мотор Січі"

3 хв читати
Зеленський закликав Шмигаля оцінити вплив на економічну безпеку України приватизації або продажу акцій стратегічних підприємств, зокрема "Мотор Січі"

Президент України Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з листом, в якому закликав невідкладно вжити спільно з апаратом Ради нацбезпеки і оборони і Службою безпеки України вичерпних заходів щодо захисту економічних інтересів держави, повідомляє прес-служба глави держави.

"Так, необхідно забезпечити проведення всеосяжної оцінки стану діяльності об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, зокрема виявлення та усунення факторів, що блокують їхню роботу", - йдеться в оприлюдненому в четвер повідомленні.

Глава держави також наполягає на вжитті комплексних заходів з метою унеможливлення економічно необґрунтованого відчуження майна підприємств, що мають стратегічне значення для економіки й безпеки держави, та суб'єктів господарювання з корпоративними правами держави.

"Крім того, слід здійснити системну оцінку впливу на стан економічної безпеки держави приватизації або продажу корпоративних прав у статутному капіталі підприємств, що мають монопольне (домінуюче) становище на ринку товарів, науково-дослідних (науково-технічних) установ, а також підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, зокрема публічного акціонерного товариства "Мотор Січ", - йдеться в повідомленні.

Про відповідні результати прем'єр-міністр має поінформувати президента особисто.

Як повідомлялося, в ніч на 6 серпня Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd на Шанхайській фондовій біржі в повідомленні інформувала, що дочірня компанія Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського та її афілійовані компанії 4 серпня спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України (АМКУ) про купівлю акцій "Мотор Січі".

Xinwei уточнює, що того самого дня її дочірня компанія Beijing Skyrizon відкликала з Антимонопольного комітету заяву, яку вона раніше подавала спільно з держконцерном "Укроборонпром".

"У зв'язку зі змінами, що відбулися в основі ділової співпраці між Beijing Skyrizon та його дочірніми підприємствами і ДК "Укроборонпром", Beijing Skyrizon провела переговори щодо співпраці в галузі авіаційних двигунів із компанією DCH Group Україна та її дочірніми компаніями, і дійшла згоди", - пояснюється в повідомленні.

Xinwei також зазначає, що суб'єкт операції та акції цільових активів заморожені, тому успішна реорганізація все ще під знаком питання.

У повідомленні зазначено, що DCH Group - одна з важливих промислових фінансових груп України, що об'єднує металургійну, гірничодобувну, машинобудівну, інфраструктурну, фінансову та інші галузі.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" уже належить групі китайських власників, а в АМКУ вирішувалося питання про узгодження операції щодо купівлі у них цього пакета компаніями Skyrizon та Xinwei Technology з подальшою безоплатною передачею "Укроборонпрому" 25,00002% акцій. Водночас спірний пакет акцій "Мотор Січі" є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту в Києві наприкінці серпня 2019 року на той момент радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю.

Акції "Мотор Січ" перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеній у липні 2017 року кримінальній справі.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж до 100 країн світу. Підприємство в січні-червні 2020 року отримало 595,56 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 428,58 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 16,3% - до 4 млрд 728,9 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА