18:26 15.09.2020

Голова Центрвиборчкому розповів послам G7 в Україні про підготовку до місцевих виборів і складнощі, з якими ЦВК зіштовхується

3 хв читати
Голова Центрвиборчкому розповів послам G7 в Україні про підготовку до місцевих виборів і складнощі, з якими ЦВК зіштовхується

У понеділок відбулася зустріч голови Центральної виборчої комісії Олега Діденка з послами країн "Великої сімки" в Україні, на якій голова ЦВК повідомив про перебіг підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня, основні труднощі, що виникають у цьому процесі.

"Це найскладніші вибори в історії України. На виборчий процес впливають одразу кілька важливих факторів: нові виборчі системи, недосконале законодавство, неможливість проведення виборів на окремих територіях у зв’язку з військовою агресією, новий адміністративно-територіальний устрій та COVID-19", - сказав Діденко на зустрічі з послами в понеділок, повідомляє прес-служба ЦВК у вівторок.

За його словами складне законодавство потребує роз'яснення проблемних моментів. Щоб забезпечити дотримання вимог виборчого законодавства, ЦВК намагається давати роз'яснення.

"Важливу увагу приділяємо навчанню членів виборчих комісій. Також активно займаємось просвітою виборців. Це дуже важливий напрям у нашій роботі. Адже, вважаємо, що чесні вибори можливі за високої свідомості громадян. Коли люди дотримуються закону не тому, що передбачені санкції за порушення, а через внутрішнє переконання, що так правильно і так має бути", - сказав Діденко.

Голова ЦВК також скептично оцінив вірогідність скасування місцевих виборів у судовому порядку.

"Не думаю, що станом на сьогодні такі перспективи існують. Крім того, виборчий процес уже розпочався. Відповідно до Конституції України зупинення виборчого процесу можливе лише в разі введення в Україні або окремих місцевостях надзвичайного чи воєнного стану", - сказав Діденко.

Голова ЦВК зазначив, що пандемія коронавірусу COVID-19 суттєво ускладнила підготовку до місцевих виборів.

"Починаючи з неможливості проведення офлайн заходів і закінчуючи проблемами із фінансуванням, унаслідок чого не вдалося створити регіональних та територіальних представництв, модернізувати ІАС "Вибори", розгорнути до рівня ТВК. Це дало б можливість членам виборчих комісій використовувати програмні засоби для встановлення підсумків та результатів голосування, що значно б полегшило роботу. Але навіть у таких умовах триває активна підготовка до місцевих виборів. При ЦВК створено робочу групу, напрацювання якої щодо запобігання поширенню хвороби насамперед під час голосування на виборчих дільницях увійшли до відповідної постанови Кабінету Міністрів України, яка регулюватиме організацію місцевих виборів в умовах пандемії COVID-19. До того ж сьогодні (14 вересня 2020 року) комісія схвалила пропозиції щодо законодавчого врегулювання особливостей організації підготовки та проведення виборів у період дії карантину", - сказав Діденко.

Він додав, що з цим законопроектом ЦВК звернулася до президента України та Верховної Ради з проханням забезпечення невідкладного розгляду й ухвалення.

"Звісно, кожен випадок захворювання на COVID-19, зокрема членів виборчих комісій усіх рівнів, – найімовірніше буде індивідуальним. Запевняю, що ми шукатимемо максимальну кількість можливостей, аби забезпечити роботу указаних комісій, якщо таке станеться", - запевнив голова ЦВК.

Говорячи про призначення виборів у громадах, де було визнано неможливість проведення виборів 25 жовтня, Діденко сказав: "Перші вибори можна проводити двічі на рік: у жовтні та березні. Ми плануємо в майбутньому звертатись до відповідних військово-цивільних адміністрацій щодо безпекової ситуації на цих територіях. Як тільки будуть необхідні умови – вибори будуть призначені".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА