13:26 30.09.2020

Зеленський вивів Фокіна зі складу української делегації в ТКГ

3 хв читати
Зеленський вивів Фокіна зі складу української делегації в ТКГ

Президент України Володимир Зеленський вивів Вітольда Фокіна зі складу делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на сході країни (ТКГ) та увільнив від виконання обов'язків першого заступника голови делегації.

Як повідомляється на сайті глави держави, президент у середу підписав відповідний указ №414/2020 щодо питань делегації України для участі в ТКГ.

"Президент констатував, що Вітольд Фокін відступив передусім від справедливої оцінки тимчасової окупації Росією Криму, міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей нашої держави. Представляти державу на будь-якому рівні - це не шанс для особистих поглядів та амбіцій, це - безумовний обов'язок втілювати в життя позицію держави та інтереси українського народу", - наголошується в повідомленні, оприлюдненому на сайті президента.

У повідомленні також зазначено, що для глави держави є принциповим, щоб усі, на кого покладено виконання функцій від імені держави, завжди керувалися у своїй діяльності та висловлюваннях національними інтересами України й чинили справедливо, а метою делегації є повернення контролю над тимчасово окупованими територіями на українських умовах.

"Робота української делегації в Тристоронній контактній групі продовжиться на основі чіткого розуміння повного контролю Росією тимчасово окупованих територій України. Головною метою нашої делегації, як і всієї держави, є повернення виключно на українських умовах усіх тимчасово окупованих територій, наших людей, а також встановлення довготривалого миру. Закликаємо членів делегації України в ТКГ працювати в режимі 24/7 для досягнення вказаної головної мети", - заявили в Офісі президента.

У повідомленні також наголошується, що умови тимчасової окупації частини території України не "можна просто назвати миром", заплющивши очі на існування окупаційних структур та повну відсутність безпеки на цій території. "Потрібно вивести з України всі незаконні збройні формування, їхню військову техніку, провести повну деокупацію та повернути Україні контроль над частиною кордону з Росією. Тільки це може бути шляхом до справжнього миру", - резюмували в Офісі президента.

Як повідомлялося, перший заступник голови української делегації в ТКГ Фокін на засіданні парламентського комітету з питань державної влади у вівторок сказав: "Що стосується війни. Я не політик. Зробити якесь визначення цього я не можу, оскільки жодного підтвердження, що там триває війна Росії проти України, я не бачив". За його словами, проти Збройних сил України на Донбасі діють "бойовики та найманці з майже 30 країн світу".

Відповідаючи на запитання членів комітету, Фокін повідомив, що за останні шість років він не був у зоні бойових дій на Донбасі.

Після цього з критикою заяви Фокіна та вимогою виключити його з ТКГ виступило керівництво Міністерства внутрішніх справ України та глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та містобудування запропонував парламенту прийняти постанову зі зверненням до президента України Володимира Зеленського щодо висловлювань та дій Фокіна і припинити його участь у роботі української делегації в ТКГ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА