20:17 02.10.2020

Україна планує приєднатися до санкцій ЄС проти Білорусі - Кулеба

2 хв читати
Україна планує приєднатися до санкцій ЄС проти Білорусі - Кулеба

Україна планує приєднатися до санкцій ЄС проти Білорусі, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю "BBC News Україна".

"Я хочу подивитися на остаточне юридичне рішення, хто там у цьому списку. Але так, ми налаштовані приєднатися до цих санкцій, тому що тут уже йдеться про питання послідовності політики", - сказав Кулеба.

Вона наголосив, що Україна зі свого боку робить усе можливе, щоб допомагати народу Білорусі в цій складній ситуації.

Однак глава МЗС зазначив, що ціна такої солідарності України набагато вище, ніж для країн ЄС чи НАТО, тому що Україна не перебуває під "парасолькою захисту" цих об'єднань, а розширення впливу Росії в Білорусі загрожує українській безпеці.

У МЗС зазначають, що Україна планує приєднатися саме до персональних санкцій щодо певних представників білоруського керівництва, але впроваджувати якісь економічні санкції, обмежувати торгівлю Київ не планує.

"Що стосується економічної взаємодії - ми не плануємо атакувати. Ми не плануємо робити Білорусі ще гірше - ми бажаємо їй тільки добра. У нас немає в планах якогось ембарго, впровадження будь-яких обмежень на торгівлю", - повідомив Кулеба.

Водночас міністр пояснив, що така позиція може змінитися в разі, якщо Росія встановить контроль над білоруськими підприємствами.

"Ось тоді треба сідати й аналізувати кожен великий контракт, дивитися, чи не з'явилися додаткові ризики, тому що у нас є висока взаємодія і у військово-торговельному секторі", - пояснив він.

За словами Кулеби, Україна також не зменшуватиме рівня дипломатичного представництва в Мінську.

"Я не бачу підстав для розриву дипломатичних відносин або для зниження присутності України в Білорусі до рівня тимчасового повіреного, як у нас це з Росією", - зазначив міністр.

Це означає, що український посол і надалі працюватиме в Білорусі.

Як повідомлялося, рада ЄС затвердила в п'ятницю за письмовою процедурою додаткові індивідуальні санкції щодо білоруських офіційних осіб.

До санкційного списку входять 40 осіб, яких у Євросоюзі вважають причетними до фальсифікації підсумків президентських виборів 9 серпня і насильства проти маніфестантів під час мирних протестів. Ці обмежувальні заходи впроваджують заборону на в'їзд до Євросоюзу й заморожування банківських активів.

На цьому етапі президента Білорусі Олександра Лукашенка, якого ЄС, США не визнають законно обраним, до списку санкцій вирішили не включати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА