14:06 20.10.2020

Економічні відносини з Україною настільки ж важливі для Великої Британії, як і питання безпеки - посол

3 хв читати
Економічні відносини з Україною настільки ж важливі для Великої Британії, як і питання безпеки - посол

Введення посади спеціального посланника прем'єр-міністра Великої Британії з питань торгівлі з Україною - це дуже важливий сигнал, що економічні відносини з Україною настільки ж важливі для Великої Британії, як і питання безпеки, зазначає посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

"Те, що у нас є спеціальний посланник прем'єр-міністра з питань торгівлі з Україною - це дуже важливий сигнал, що економічні відносини для нас настільки ж важливі, як і питання безпеки. Я очікую, що вона (баронеса Меєр - ІФ) приділятиме час спілкуванню з британським бізнесом про те, що ця торговельно угода фактично означає, і потім працюватиме над розвитком відносин між підприємцями Сполученого Королівства та України. Я сподіваюся, що вона витрачатиме більшу частину часу на це, а також сподіваюся, що пандемія цьому не завадить, і вона зможе робити це особисто", - сказала Сіммонс в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Посол наголосила, що підписаний під час візиту президента України Володимира Зеленського до Лондона Договір про політичну співпрацю, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Великою Британією та Україною є історичним, оскільки вперше визначає широту та рамки партнерства двох країн у майбутньому.

"І слово "партнерство" тут особливо важливе. Документ - це більше, ніж торговельна угода, хоча це і дуже важлива його частина. Договір визнає, що обидві країни роблять свій внесок у двосторонні відносини. Для мене це сигнал про зрілість України як демократичної, незалежної держави. Сполучене Королівство посилює підтримку безпеки та економічного розвитку України. Водночас Великій Британії є чому повчитися в України. Зокрема, на жаль, як боротися з гібридним конфліктом", - зазначила дипломат.

За її словами, з наступного року цей документ замінить Угоду про асоціацію між Україною та ЄС у наших відносинах, коли її дія припинить поширюватися на Велику Британію із завершенням перехідного періоду після виходу з ЄС. Британський посол наголосила, що незалежно від того, всередині ЄС або за його межами, відносини між Сполученим Королівством та Україною не змінюються. Відмінність полягає в тому, що за межами ЄС у Великої Британії може бути набагато більше прямої комунікації з Україною, і це значною мірою стосується торгівлі.

"Найважливішим є те, що він стосується не лише торгівлі. Ми скористалися можливістю виходу з ЄС, щоб записати не лише як виглядатиме наше партнерство у майбутньому, зокрема торгівля, а й набагато більше - політичні теми, цінності, які поділяють наші обидві країни, і сфери співпраці, яким ми були віддані багато років", - сказала вона.

Сіммонс зазначила, що в плані кількості секторів, у яких може бути зацікавлена Велика Британія, договір не вносить змін. "Різниця полягає лише у тому, що тепер Сполучене Королівство веде переговори з Україною щодо секторів, видів бізнесу, кількостей, квот тощо, і не конкурує з інтересами 26 інших країн ЄС. Тут і відкриваються справжні можливості. Україна також бачить цю можливість. Під час переговорів щодо угоди було розуміння цього. Сектори, до яких ми вже залучені, продовжуватимуть зростати. Крім того, тепер стало простіше говорити безпосередньо про розвиток нових напрямів - все завдяки тому, що переговори ведуться сам на сам", - зазначила вона.


Повний текст інтерв'ю із Сіммонс буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА