17:49 02.11.2020

Кравчук про "дорожню карту" з Мінських угод: Це не може бути документ, який не можна виконати

2 хв читати
Кравчук про "дорожню карту" з Мінських угод: Це не може бути документ, який не можна виконати

Глава делегації України в Тристоронній контактній групі (ТКГ), перший президент України Леонід Кравчук наголошує, що план дій із метою розблокування переговорів ТКГ та подальших кроків із виконання Мінських домовленостей має бути реалістичним документом, який можна виконати, щоб відкрити дорогу до встановлення миру на Донбасі.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" він зазначив, що після завершення історії навколо постанови Верховної Ради про місцеві вибори, яка блокувала роботу ТКГ, було внесено пропозицію про "дорожню карту".

"Я офіційно на останньому засіданні 28 жовтня сказав: ми не заперечуємо розглянути пропозиції, які будуть внесені. Але, оскільки внесла лише одна сторона, то Україна також підготує свій план дій, і через тиждень внесе його пані Грау (спецпредставник голови ОБСЄ Гайді Грау - ІФ) для розгляду. Є свої напрацювання у посла Мореля (координатор робочої групи з політичних питань ТКГ П’єр Морель - ІФ), є серйозні напрацювання, дуже серйозні у радників "нормандської четвірки". Тобто ми сказали, давайте зведемо це все. Потім треба, щоб політична група, за яку відповідає пан Морель, все це обговорила, розглянула", - зазначив Кравчук.

За його словами, після обговорення всіх цих пропозицій у політичній робочій групі їх обговорюватимуть вже на самій ТКГ. "Це абсолютно нормальний процес ставлення до документу, тим більше документу такого важливого змісту, який відкриває або закриває, залежно від того, який документ ми ухвалимо, дорогу до встановлення миру на Донбасі. Я хотів би, щоб ця дорога відкрилася", - наголосив глава делегації України в ТКГ.

Кравчук зазначив, що у запропонованій російською стороною та представниками ОРДЛО "дорожній карті" є "прямі доручення Верховній Раді, прямі доручення президенту України". "Ну немає такої можливості ніде у світі, щоб будь-яка міжнародна організація давала прямі доручення владі певної країни", - заявив він.

Перший президент також звернув увагу, що в цій "дорожній карті" немає і найголовнішого - щоб її реалізувати, потрібно припинити війну.

"Перше, що ми зробимо, ми скажемо: припиняємо війну, передача контролю над кордоном, всі виходять, незаконні збройні формування, найманці, інші залишають територію України, і ми війну припиняємо. Далі, другий крок: ми проводимо вибори тоді на цих територіях, і на виборах за українським законодавством вибирають легітимну владу. Це дві умови, без яких нічого далі не можна зробити", - пояснив він.

Після цього, зазначив Кравчук, здійснюватимуться подальші кроки із відновлення економіки, нормального життя на нині окупованих територіях.

"Наш документ буде побудований у такий спосіб. Ми не хочемо ухвалювати документ, який не можна буде виконати", - наголосив він.

Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА