11:38 06.11.2020

Конституційна криза потребує негайного вирішення для відновлення ефективної роботи антикорупційних органів - заява НАБУ

3 хв читати
Конституційна криза потребує негайного вирішення для відновлення ефективної роботи антикорупційних органів - заява НАБУ

Рішення, ухвалені суддями Конституційного Суду України в 2019-2020 рр. у питаннях боротьби з корупцією, викликають занепокоєння, наслідками таких рішень є системне ослаблення інституційної спроможності органів, покликаних викривати корупцію, і звільнення від відповідальності осіб, причетних до нанесення збитку інтересам держави в особливо великих розмірах, заявляє Національне антикорупційне бюро України.

"КСУ своїми рішеннями позбавив Національне бюро права через суд анулювати кабальні для державних підприємств угоди, фактично декриміналізував незаконне збагачення, звільнив від відповідальності за неподання декларації. Загалом, через такі рішення КСУ назавжди втрачено можливість відшкодувати мільярди збитків, завдані через корупцію", - йдеться в заяві НАБУ на сторінці у Facebook.

Так, у Бюро зазначають, що 17 вересня КС визнав неконституційними окремі норми закону "Про НАБУ" в частині повноважень президента України, і це рішення містить загрози для повноцінної роботи установи в майбутньому.

"Через визнання неконституційними повноважень президента, передбачених законом "Про НАБУ", менше ніж за півтора місяця поза правовим полем опиняться такі питання, як: призначення та звільнення директора Національного бюро, здійснення незалежного аудиту інституції, обрання і функціонування Ради громадського контролю при НАБУ", - йдеться в заяві.

З огляду на це в НАБУ наголошують, що ситуація, що склалася, потребує негайного врегулювання.

"Однак ми переконані, що розглядати її потрібно в більш широкому контексті, ніж врегулювання правових засад функціонування Національного бюро. Адже за нинішніх умов існує ризик того, що будь-який із антикорупційних органів може бути знищений через винесення політичних рішень Конституційним Судом", - закликали в Бюро.

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження НАЗК з контролю та перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

З огляду на це президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, що ухвалив рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

Група народних депутатів на чолі з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим зареєструвала в парламенті законопроект про відновлення дії окремих положень закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України, які раніше були визнані Конституційним Судом України (КС) такими, що не відповідають Основному закону

Джерело: https://bit.ly/32l8Vmy

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА