14:33 13.11.2020

Українські політики мають знайти вихід із кризи навколо КС і розпочати судову реформу - екс-євродепутат Гармс

2 хв читати
Українські політики мають знайти вихід із кризи навколо КС і розпочати судову реформу - екс-євродепутат Гармс

Українські політики мають знайти надійний вихід із кризи, викликаної рішенням Конституційного Суду України про визнання неконституційними положення закону "Про запобігання корупції" та скасування кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації, і розпочати судову реформу в Україні, вважає екс-депутат Європейського парламенту Ребекка Гармс.

"Є дуже важливі рекомендації Венеціанської комісії, і вони повинні мати значення, але також вам, політикам у Києві, потрібно знайти надійний вихід із цієї кризи. Для мене це означає, що потрібно не просто слухати симптоми, потрібно дійсно йти на реформу судової системи і потрібно розпочати цей процес найбільшою можливою більшістю в Раді", - сказала Гармс на онлайн-дискусії в п'ятницю.

При цьому вона наголосила, що "це не повинно бути завданням одного блоку, або однієї фракції, або тих, хто перебуває при владі". "Потрібна справжня коаліція проєвропейських членів ВР, які виступають за демократію, верховенство права", - наголосила екс-євродепутат.

Вона зазначила, що проведення судової реформи є тестом, зокрема, й для президента України Володимира Зеленського. "Не знаю, чи є це занадто вимогливим. Але я думаю, що це свого роду тест для багатьох розсудливих і дуже досвідчених членів ВР, для керівництва в Києві, а також для президента. Ця боротьба з корупцією не може бути завданням для однієї партії в Україні, це має бути завданням для більшості політиків", - наголосила Гармс.

Екс-євродепутат додала, що не здивувалася новинам з України про рішення КС і що вони були передбачуваними. "Моєю другою думкою було: якою була помилка, за яку, можливо, я також відповідальна. Маю сказати, що ентузіазм, з яким я підтримувала боротьбу за антикорупційну основу, нові інституції в судовій системі, правовій системі України... я щаслива, що ми створили ці інституції. Багато хто з вас знає, що в Брюсселі ми завжди організовуємо сильну підтримку НАБУ і тих, хто підтримує хороші цілі в боротьбі з корупцією", - сказала вона.

"З іншого боку, вже давно я спостерігаю дефіцит реформи судової системи загалом. Очевидно, що недостатньо створити антикорупційну основу в судовій системі, має бути така ж рішучість боротися з корупцією в решті системі", - зазначила Гармс.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА