09:04 21.02.2021

Україна ввела санкції проти власника "Спортмастера", але магазини мережі в неділю відкрилися

3 хв читати
Україна ввела санкції проти власника "Спортмастера", але магазини мережі в неділю відкрилися

Компанію Sportmaster Operations Pte. Ltd (Сінгапур), якій безпосередньо належить ТОВ "Спортмастер-Україна" - найбільшу, за даними на її сайті, роздрібна мережа торгівлі спорттоварами в Україні, внесено до списку санкцій рішенням РНБО і указом президента України від 19 лютого 2021 року.

Згідно з ним, на три роки щодо сінгапурської Sportmaster Operations вводиться цілковита заборона торговельних операцій, транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, а також заборона ввезення її продукції безпосередньо компанією або із залученням представників іноземних держав і застосовуються санкції щодо запобігання виведенню капіталів за межі України.

За інформацією на сайті "Спортмастер-Україна", до мережі входять близько 30 магазинів у 15 містах України загальною площею 50 тис. кв. м, які щорічно відвідують близько 10 млн людей, а загалом у компанії зайняті понад тисяча працівників. Крім того "Спортмастер-Україна" розвивала мережу дилерських і франчайзингових магазинів, яка на території України охоплює понад 150 торговельних точок (зокрема, франчайзингові Columbia, Sportlandia, Weekender, B2G) загальною площею понад 16 тис. кв. м у більше ніж 30 містах у всій країні.

"Поки що працюємо", - сказала працівниця магазину в Києві, за адресою якого зареєстрована компанія"Спортмастер-Україна".

Також введення санкцій проти "Спортмастера" прокоментував співвласник Київського торгово-розважального центру (ТРЦ) Dream Town Олександр Меламуд.

"Український ринок – 3-4 відсотки обороту. Розмовляв щойно телефоном з директором із розвитку всієї мережі, до речі, уродженцем Івана-Франківська. Ми були абсолютно законослухняні. Ні кривих схем, ні зарплат у конвертах. Платили всі податки, соцстрах, Пенсійний. Ми не лізли в політику", - написав Меламуд на своїй сторінці у Фейсбуці.

На його думку, Україна втратить великі інвестиції і це завдасть удару по її інвестіміджу.

"Або замовлення, або дурість. Україна втратить багатомільйонні податкові надходження і близько чотирьох тисяч осіб залишаться без роботи. Про інвестиційний клімат я вже не заїкаюся", - додав Меламуд.

"(Компанія) утворена в пострадянський період братами Миколою і Володимиром Фартушняками, уродженцями міста Кривий Ріг. Вони ж і відкрили в 1996 році представництво в Києві, а потім і в Україні", - наголошується на сайті.

У Держреєстрі брати Фартушняки, як і раніше, зазначені бенефіціарами "Спортмастер-Україна" з частками 30,79%. Таку саму частку контролює їхній партнер Олександр Михальський. У Держреєстрі всі вони зазначені громадянами Мальти з адресою проживання в Швейцарії.

Брати Фартушняки і Михальський через сінгапурську Ostin Operations Pte. Ltd. є також бенефіціарами роздрібної мережі торгівлі одягом "O`stin", яка на території України має, відповідно до її сайту, 39 магазинів у різних містах.

Загалом мережа "Спортмастер" представлена майже 500 магазинами в Росії, Україні, Білорусі, Казахстані та намагалася вийти на ринок Китаю, а у другій половині 2019 року оголосила про купівлю великих торговельних мереж спорттоварів у Польщі та Данії. Компанія, за її даними, входить до топ-10 світових спортивних ритейлерів і є найбільшою у Східній Європі.

Виручка "Спортмастер-Україна" в 2019 році зросла на 13% - до 2,32 млрд грн, а чистий прибуток - на 5,7%, до 0,37 млрд грн. Дані за 2020 рік поки що відсутні. На сайті компанії банком зазначено Альфа Банк (Київ).

Виручка "Остін" у 2019 році збільшилася на 1,7% - до 585 млн грн, а чистий прибуток - на 4%, до 32,6 млн грн.

У 2017 році в Києві пікетували один із магазинів мережі "Спортмастер" з вимогою припинити роботу мережі в Україні після того, як "Спортмастер" було оголошено спонсором конкурсу краси в окупованому Луганську. Повідомлення про пікети проти роботи мережі в Україні, зокрема в Києві та Миколаєві, були також у 2014 році.

Раніше вже були прецеденти введення санкцій проти компаній, які мають "дочок" в Україні. Зокрема, у вересні 2016 року в санкційний список України потрапила ОК "РусАл" і компанія Judson Trading Limited (Кіпр), яку пов'язують із нею, однак Миколаївський глиноземний завод, який належить "РусАл", продовжив працювати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА