20:07 23.02.2021

Україна закликала ООН оцінити екологічні збитки на тимчасово окупованих територіях Донбасу

3 хв читати
Україна закликала ООН оцінити екологічні збитки на тимчасово окупованих територіях Донбасу

Україна закликає ООН оцінити збитки, заподіяні екології на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, зокрема у зв'язку радіаційним забрудненням ґрунтових вод після припинення відкачки води з шахти "Юнком", в якій у 1979 році був здійснений ядерний вибух.

"Донбас стає потенційним джерелом техногенної та екологічної катастрофи. У 2018 році окупаційна влада припинила відкачування води з шахти Юнком, де радянський уряд провів ядерний вибух. У результаті радіація вже забруднює поверхневі і ґрунтові води. Тому ми закликаємо ООН до активної участі в проведенні оцінки екологічного збитку на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей", - заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця в ході дебатів Генасамблеї ООН у вівторок.

Також Кислиця зазначив, що миротворці ООН можуть зіграти важливу роль у моніторингу відновлення контролю України над своїм державним кордоном.

"Ми абсолютно впевнені в тому, що безпека залишається ключовим елементом деескалації. Поки 400-кілометрова ділянка державного кордону в зоні конфлікту залишається відкритою для вільного потоку російського озброєння і особового складу, ситуація залишатиметься напруженою і крихкою. Суверенний контроль України над своїм державним кордоном повинен бути відновлений, і миротворці ООН, як один із варіантів, можуть зіграти важливу роль в його моніторингу", - зазначив він.

Постпред України наголосив, що Генасамблея ООН не приймає і не прийме російську "мантру" про те, що "справу Криму закрито".

"Вона буде закрита, коли російські війська підуть, як вони вийшли одного лютневого дня з Афганістану", - зазначив він.

Кислиця нагадав, що 20 лютого - день, коли Росія почала тимчасову окупацію Криму; через кілька тижнів вона продовжила свою збройну агресію, здійснивши військове вторгнення в деякі частини Донбасу. За останніми даними ООН, у результаті загинули понад 13 тис. осіб, зокрема, понад 3 тис. мирних жителів, десятки тисяч отримали поранення, близько 1,5 млн стали вимушеними переселенцями.

"Навіть за часів пандемії COVID-19 і всупереч постанові Ради безпеки 2532 (2020) держава-окупант прагне знищити самобутність українців і корінного населення півострова - кримських татар. Росія вже перекинула до Криму 500 тис. своїх громадян, щоб зменшити частку етнічних українців і кримських татар. З початку її окупації вже змінилося 25% складу місцевого населення", - зазначив він.

Кислиця також запросив усі держави-члени ООН приєднатися до Кримської платформі.

"Україна вимагає від Росії припинити агресію, повернутися в рамки міжнародного права і піти з окупованих територій України. Ми закликаємо міжнародну спільноту посилити політичний та санкційний тиск на Росію, щоб змусити її деокупувати утримувані зараз українські території, звільнити військовополонених і політичних в'язнів і дотримуватися рішення міжнародних судів", - сказав постпред.

Кислиця висловив переконання, що спільними зусиллями не тільки буде відновлена територіальна цілісність України, а й укріплено авторитет міжнародного права, повернуто мир і стабільність на європейський континент.

"Часто кажуть, що історія написана чорнилом. На щастя, російські закони про окупацію написані олівцем і будуть стерті. Але нагадаю, що історія воєн написана кров'ю. І всі винні будуть притягнуті до відповідальності. Російська Федерація буде нести повну відповідальність за всі злочини, вчинені проти України та інших країн, в які вона вдерлася, і їх громадян", - заявив постпред України при ООН.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА