13:44 26.02.2021

Для прогресу з урегулювання війни на Донбасі потрібен саміт "нормандської четвірки" - Кулеба

2 хв читати
Для прогресу з урегулювання війни на Донбасі потрібен саміт "нормандської четвірки" - Кулеба

Для досягнення прогресу з урегулювання війни на Донбасі потрібен саміт "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, Росія), заявляє міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Найкращою ілюстрацією стану виконання рішення "нормандського саміту" 2019 року є відкриття пунктів пропуску в Щасті та в Золотому. Україна зробила все й відкрила ці пункти пропуску, але вони залишаються все ще закритими з того боку. Ми переконані, що для того, щоб зрушити справу з місця, потрібен саміт "нормандської четвірки". Тому що, незважаючи на всі докладені зусилля на інших рівнях, ми розуміємо, що для наступного кроку вперед потрібне рішення, якого необхідно досягати за столом із (президентом РФ - ІФ) Володимиром Путіним", - сказав Кулеба на прес-конференції після переговорів з главою МЗС Франції Жан-Івом Де Дріаном у п'ятницю в Парижі.

У свою чергу глава МЗС Франції зазначив, що на "нормандському саміті" 2019 року в Парижі було просування вперед.

"Участь президента Зеленського вперше в цьому саміті дуже позитивно вплинула на зміну дискусії в цьому форматі. Ми затвердили план дій, і він іще досі актуальний, на столі. Ми бачимо, що багато зобов'язань, зокрема стосовно безпеки, дотримувалися певний час, зокрема припинення вогню, яке виконувалося донедавна, хоча останнім часом ситуація погіршилася", - зазначив він.

Ле Дріан також вказав на певний прогрес у відкритті нових КПВВ, щодо зони відведення важкого озброєння, прогрес із розмінування.

"Але в політичному плані все, що було реалізовано, не відповідало очікуванням. Тепер ми й надалі відстежуватимемо все, що робиться для виконання зобов'язань у політичному плані, але при цьому роблячи акцент на дотриманні саме безпекової складової. "Нормандський формат" мені здається найкращим форматом для того, щоб просуватися далі, хоча зараз це складно робити в умовах епідемії COVID-19. Але при цьому всі учасники визнали, що це хороший формат. Головне, щоб усі мали намір робити щось", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА