08:00 17.03.2021

Будь-які обговорення в Україні спецоперації зі спроби затримання бійців "ПВК Вагнера" порушують закон "Про державну таємницю" і передбачають кримінальну відповідальність

6 хв читати
Будь-які обговорення в Україні спецоперації зі спроби затримання бійців "ПВК Вагнера" порушують закон "Про державну таємницю" і передбачають кримінальну відповідальність

Спецоперація зі спроби затримання бійців "ПВК Вагнера" є державною таємницею, яка не підлягає обговоренню і коментуванню, оскільки це порушує закон України "Про державну таємницю" і може мати наслідки у вигляді кримінального покарання, заявив радник глави української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович.

"Відповідно до Закону України "Про захист державної таємниці" сам факт проведення або непроведення операцій такого роду є державною таємницею. Будь-яка особа, яка говорить, що операція була або яка говорить, що операції не було, здійснює діяння, яке за своїми ознаками порушує зазначений закон України. Це кримінальний злочин. Тому кількість людей, які бігають просторами нашої неосяжної батьківщини і розповідають, чи була ця операція чи ні, у мене викликає, деяким чином, острах. Я не коментую. Я досі не знаю, була ця операція, чи ні. Все, що я можу сказати - інформаційна версія, яку нам вкинули, не витримує ніякої критики, ні елементарної логічної перевірки, ні фактологічної перевірки", - заявив позаштатний радник глави Офісу президента України Олексій Арестович у прямому ефірі телеканалу "Україна 24" ввечері у вівторок.

За його словами, "перше, за умови повідомлення про вербування, це перевірка через місцеві кадри про місцевого наймача".

Також Арестович назвав "дивним використанням кадрів" відправлення до Туреччини для охорони вишок місії "Вагнера", що засвітилася в Україні і можливо в Лівії, оскільки, "якщо останні вміють збивати літаки (йшлося про збитий український боїнг М17 - ІФ), його співробітників не потрібно відправляти охороняти вишки, з цим можуть впоратись і звичайні охоронці".

Він припустив, що "кістяк" операції вербувався з периферії Росії, для того, щоб дістатися до тих, хто з них воював в Україні, і тим самим, вони є однаково цінними.

Крім того, радник голови української делегації у ТКГ додав, що "не було необхідності у представників ПВК літати через Мінськ в країну НАТО Туреччину, до того ж давно діяли проти турецьких інтересів, де б була гарантія затримання з боку Туреччини, незважаючи на нібито існуючу легенду, адже...добровільних професіоналів вчить почуття небезпеки, вони не люблять ризику, вони намагаються його мінімізувати. Дивно летіти через країну, розвідка якої може тебе затримати за те, що вони вбивали її громадян...навіть, якщо вони б хотіли заробити, то не хотіли б сісти до російської в'язниці, не скориставшись цими грошима".

Арестович також зазначив, що варто звернути увагу на свідчення білоруського перевізника "ПВК Вагнер", який їх забирав з російського кордону. "Той зазначив, що вони зі складною біографією і їм потрібно вийти з автобуса і постояти осторонь. Вони стояли добу. Після чого російські прикордонники повідомили, що сходили до білоруських колег, які сказали, що ми їх не впустимо, оскільки вони ("вагнерівці"- ІФ) в базах сайту "Миротворець". Після чого, за повідомленнями водія, був дзвінок їх пропустити".

"У мене питання, хто з українських спецслужб володіє такою владою, щоб наказати одночасно російським і білоруським прикордонникам одним дзвінком (пропустити представників "ПВК Вагнер" на територію Білорусі - ІФ), або американських, або турецьких спецслужб. Але я сильно сумніваюся, що всі вони можуть наказати прикордонникам двох незалежних країн (Білорусі та Росії - ІФ) пропустити автобус з терористами "Вагнера". Хто зробив дзвінок?", - сказав він.

"Цих людей ("вагнерівців "- ІФ) селять у Білорусі в 5,5 кілометрах від охоронюваної зони, - резиденції Лукашенка – де "доповідає" не тільки кожна консьєржка, кожен дільничний і двірник, а кожен мураха. З точки зору управління державної охорони та протоколів, 30 кілометрів (від резиденції президента - ІФ) - це охоронювана зона, 13 кілометрів - це критична охоронювана зона, а 5 кілометрів - це палаюча охоронювана зона. І тут загроза влади Лукашенко...і планувальники операції заводять їх до цієї зони, що охороняється (санаторій "Білорусочка" під Мінськом - ІФ), не дивлячись, що до цього їх білоруський водій повідомив, що вони терористи. Це все одно, що на вулиці Банковій (під Офісом президента України - ІФ) знайти їм тимчасовий притулок, тим, хто в розшуку в міжнародному і українському", - сказав Арестович.

Він додав, що "таке близьке розміщення "вагнерівців" від резиденції Лукашенка в Мінську можна сприймати як тиск на білоруську владу".

"33 людини, які збивали літак, пов'язані з російською агентурою...в країні інтеграції з Росією (в Білорусі - ІФ), і де частина білоруської опозиції працює на російську агентуру, поселяються в п'яти кілометрах від охоронюваної резиденції Лукашенка. Що повинні робити білоруські спецслужби? І сам Лукашенко? У кращому випадку сприйняти це як елемент тиску. Ну, припустимо, я не розумію планувальників операції. Білорусь велика, поселити "вагнерівців" можна, де завгодно. Навіщо селити в 5 кілометрах від резиденції Лукашенка?", - повідомив Арестович.

Він наголосив, що в день, коли "вагнерівці повинні були злетіти з Мінська - не було літака. "Квитки бралися і здавалися, як окрема історія. Інше питання, як їх посадити - літак країни НАТО, Туреччини? ... Рішення на посадку приймає командир судна, і ніхто більше. І це його рішення, навіть у разі, якщо повідомляється, що на борту вибухівка або, якщо він просто не послухався своїх рідних спецслужб. Навіть, якщо уявити, що він сів - у салоні 175 пасажирів, з яких 33 - з "Вагнера", які розуміють, що в турецькій або американській в'язниці їх "з квітами зустрічати не будуть". І яким чином їх звідти діставати?...Це не так просто, брати їх з літака, де є цивільні люди, не так просто. Складно уявити, як це зробити, і хто так робить, оскільки це чиста авантюра", зазначив Арестович.

За його словами, "якщо успіх подібної військової операції менше 80%, то така операція ними навіть не планується, оскільки є велика кількість "але" виключно змінних, наприклад, чи приймуть самі "вагнерівці" рішення чинити опір, дивлячись у вікно ілюмінатора або вирішать захопити літак, перетворившись на заручників...ніхто не планує на елементах суб'єктивізму, інакше це неграмотне планування, спецслужби так не працюють...зрозуміли б ці люди, що сядуть в Києві, і будуть чекати "цукерок" після збивання українського літака над Донбасом?...і варто розуміти, що ніколи б з Білорусі не вилетів спецрейс, на борту якого тільки співробітники спецслужб, там і білоруси були, які просто летіли в Стамбул. Це означає, що той, хто планував спецоперацію, ставив їх життя під загрозу. Давайте згадаємо, коли захоплювали літаки в США, що летіли 11 вересня, терористам вистачило ножів для різання паперу, щоб захопити літак, але вони (ці терористи - ІФ) інтелігентна публіка, яка закінчила університети, а "вагнерівці" - вбивці, які могли б зробити з літаком все, що завгодно. Тому, ті, хто планує підставити життя більш, ніж 140 цивільних у тому літаку - були б авантюристами.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА