17:39 27.05.2021

На сайті ВР з'явився текст постанови з закликом до міжнародних організацій визнати режим Лукашенка загрозою світовій безпеці

2 хв читати
На сайті ВР з'явився текст постанови з закликом до міжнародних організацій визнати режим Лукашенка загрозою світовій безпеці

Група народних депутатів ініціює звернення Верховної Радо до Організації Об'єднаних Націй, Європейської Комісії, парламентських організацій, урядів і парламентів країн світу про визнання режиму Олександра Лукашенка у Білорусі загрозою міжнародній безпеці.

Проект постанови (№5560) "Про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, урядів і парламентів держав світу про визнання режиму Лукашенка у Республіці Білорусь таким, що становить загрозу міжнародній безпеці" зареєстровано у Верховній Раді, повідомляє сайт парламенту.

Метою ухвалення проекту постанови є консолідація дій міжнародних організацій, урядів і парламентів держав світу з метою припинення протиправних дій режиму Лукашенка, що посягають на міжнародну безпеку.

Депутати пропонують звернутися до міжнародної спільноти з закликом засудити дії білоруської влади щодо примусової посадки літака компанії Ryanair і затримання опозиціонера Романа Протасевича, визнати режим Лукашенка в Республіці Білорусь таким, що становить загрозу світовій безпеці, а також сприяти невідкладному проведенню розслідування цього інциденту.

Українські парламентарії мають намір закликати міжнародні організації висловити вимоги до влади Білорусі про припинення незаконного переслідування опозиції, журналістів, негайного звільнення Протасевича та інших політичних в'язнів.

Крім того, проект постанови передбачає заклик посилити тиск на Білорусь, зокрема шляхом упровадження санкцій проти діячів режиму Лукашенка.

Ініціаторами документа стали близько 30 народних депутатів із фракцій "Європейська солідарність", "Голос", "Слуга народу" та групи "За майбутнє".

Як повідомлялося, Україна припинила авіасполучення з Білоруссю з 26 травня.

23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, був екстрено посаджений в аеропорту Мінська.

Пасажирський літак посадили через сигнал про мінування, і за дорученням Лукашенка для супроводу літака в небо був піднятий винищувач МіГ-29. На борту лайнера перебував білоруський опозиціонер Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Їх обох затримала білоруська влада.

У ЄС і США засудили примусове приземлення в Мінську лайнера Ryanair, вимагаючи звільнення Протасевича.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА