18:28 09.06.2021

Маас: Ми домовляємося про зустріч глав МЗС у "нормандському форматі"

2 хв читати
Маас: Ми домовляємося про зустріч глав МЗС у "нормандському форматі"

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас повідомив, що домовляється про зустріч міністрів закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції в "нормандському форматі".

"Ми хотіли б, щоб була зустріч міністрів у "нормандському форматі", і я говорив у понеділок про це з французьким колегою Ле Дріаном і також міністром закордонних справ Росії Лавровим. Важливо, щоб якщо буде така зустріч, це було підготовлено. Відповідно, ми наразі це пробуємо підготувати. Такі зустрічі мають сенс тільки, якщо вони дають якийсь результат. Оскільки не було прогресу останнім часом, ми шукаємо можливості "нормандський формат" і взагалі Мінський процес прискорити, дати нові імпульси імплементації Мінського процесу, і я працюю зі свого боку над цим", - сказав Маас на прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в Берліні в середу.

У свою чергу Кулеба зазначив, що був проінформований про намір французького та німецького колег провести телефонну розмову з Лавровим і підтримував цю розмову, оскільки її метою було закликати міністра Лаврова взяти участь у чотиристоронній зустрічі в "нормандському форматі".

"Сьогодні ми детально обговорили з Гайко саме те, про що ми могли б говорити на зустрічі "нормандського формату" на рівні міністрів закордонних справ, якщо міністр Лавров погодиться брати в цьому форматі участь", - зазначив глава МЗС України.

Кулеба наголосив, що завдяки зусиллям міністрів закордонних справ Німеччини та Франції є шанс, що така зустріч відбудеться.

"Я щиро сподіваюся, що вона буде проведена, і ми всі готові до дуже предметної розмови. Головне - щоб пан Лавров приїхав на неї домовлятися, а не виступати з класичною російською позицією, що в усьому винні всі, крім самої Росії", - додав він.

"Я передав своєму німецькому колезі дуже просту позицію України: ми не можемо дозволити процесу стояти на місці, ми маємо рухатися вперед, і я вдячний за ті зусилля, які Німеччина і Франція докладають в "нормандському форматі", але ми маємо робити ще більше для того, щоб Росія не тримала "нормандський процес" на одному місці. Йдеться про нашу територію, про наших громадян, про деокупацію цих територій, і ми маємо рухатися вперед", - зазначив Кулеба.

Він сказав, що запевнив Мааса в тому, що готовий до предметної розмови з міністром закордонних справ Лавровим у чотиристоронньому "нормандському форматі", і щодо питань безпеки, і політичних питань врегулювання.

"Ми хочемо дуже чітко розуміти, яка буде послідовність кроків у процесі врегулювання, і які кроки робитиме Росія, якщо Україна робитиме, відповідно, свої кроки", - додав міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА