09:59 28.07.2021

Кулеба: Люблінський трикутник готовий рішуче захищати наше спільне європейське та євроатлантичне майбутнє від агресивних сусідів

2 хв читати
Кулеба: Люблінський трикутник готовий рішуче захищати наше спільне європейське та євроатлантичне майбутнє від агресивних сусідів

Люблінський трикутник готовий рішуче захищати спільне європейське та євроатлантичне майбутнє України, Польщі й Литви від агресивних сусідів, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Цього дня рік тому я був у Любліні. Разом із польським і литовським колегами ми створили Люблінський трикутник, щоб зблизити трьох важливих союзників: Україну, Польщу і Литву. Регіональні альянси зміцнюють нашу безпеку. Ми об'єднали зусилля заради свободи, безпеки та процвітання наших країн і нашого регіону між Балтійським і Чорним морями. Люблінський трикутник пишається спільною історією, протистоїть реальним сучасним загрозам, готовий рішуче захищати наше спільне європейське та євроатлантичне майбутнє від агресивних сусідів", - сказав Кулеба з нагоди річниці заснування Люблінського трикутника у відеозверненні, розміщеному на сторінці Міністерства закордонних справ України у Twitter у середу.

У свою чергу міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс зазначив, що історична пам'ять об'єднує Литву, Польщу та Україну.

"Спільна боротьба трьох наших народів за свободу значною мірою визначає нашу близькість і спроможність до розуміння. У нинішньому світі здатність країн Люблінського трикутника до спільних дій допомагає нам надалі зміцнювати регіональну взаємодію і водночас протистояти геополітичним викликам майбутнього Європи. Особливо коли йдеться про загрози, які сусідні агресивні держави становлять для демократії", - зазначив глава МЗС Литви.

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау наголосив, що мета Люблінського трикутника полягає у розвитку політичної, економічної та безпекової взаємодії.

"Ми хочемо залучати не лише політиків і чиновників, а й науковців, студентів, експертів. Усіх, хто бажає нашим країнам об'єднання зусиль для розвитку Європи. Люблінський трикутник було створено для взаємної вигоди. Давайте повністю втілимо його потенціал", - додав Рау.

Люблінський трикутник - тристоронній формат взаємодії України, Литви та Польщі, створений міністрами закордонних справ у липні 2020 року на знак визнання багатовікових історичних і культурних зв'язків між трьома народами. Формат відзначає роль України, Польщі та Литви в процесі формування сучасних політичних, культурних і соціальних реалій Центральної Європи. 28 липня 2020 року під час першої зустрічі в рамках Люблінського трикутника міністрів закордонних справ України, Польщі та Литви було підписано спільну декларацію щодо його заснування. 6-7 липня 2021 року під час третьої зустрічі в рамках Конференції з питань реформ в Україні у Вільнюсі лідери підписали три основні документи: дорожню карту співпраці, план спільних дій щодо протидії дезінформації та декларацію про спільну історичну спадщину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА