17:17 16.09.2021

Співпраця з Європарламентом - це сфера не зовнішньої, а продовження внутрішньої політики Києва - депутат ЄП Ауштрявічюс

4 хв читати
Співпраця з Європарламентом - це сфера не зовнішньої, а продовження внутрішньої політики Києва - депутат ЄП Ауштрявічюс

Депутат Європейського парламенту, член делегації ЄП у Комітет асоціації Україна-ЄС Пятрас Ауштрявічюс висловлюється за більшу взаємодію депутатів Верховної Ради України з Європарламентом й очікує "дуже динамічного" нового політичного сезону.

"Я сподіваюся, що новий політичний сезон буде насичений позитивними новинами з обох сторін. Я очікую, що декларація нової стратегії "Східного партнерства" буде досить амбітною, але просто так це не відбудеться - для цього ми маємо працювати, ми маємо збагатити текст пріоритетами на наступні десятиліття , більш суттєвими зобов'язаннями з обох сторін. Від України я очікую, що законодавчий процес у плані дій у сфері реформ буде якомога гладкішим", - сказав Ауштрявічюс в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", говорячи про очікування щодо нового політичного сезону в рамках роботи міжпарламентського Комітету асоціації.

Європейський політик висловився за те, щоб із Європейським парламентом взаємодіяли не лише представники профільних комітетів українського парламенту та члени делегації у Комітет асоціації, а й інші.

"Я хотів би бачити більше представників Верховної Ради, які працювали б із Європарламентом. Ми знаємо наших друзів і партнерів у ВР, але я думаю, що їх має бути більше - мають бути не лише представники комітету з питань європейської інтеграції та члени парламентської делегації в Комітет асоціації. Я думаю, що ВР має зрозуміти, що співпраця з Європейським Союзом, з Європейський парламентом - це не зовнішня політика, це внутрішня політика, яка спрямована на проведення реформ. У сферу зовнішньої політики потрібно запрошувати більше людей із так званих польових комітетів - комітетів економіки, з питань навколишнього середовища, соціальної політики тощо. Взаємодія з Європейським парламентом не повинна бути лише для тих, хто говорить англійською. Що більше депутатів ВР буде залучено у взаємодію з ЄП, то краще", - пояснив він свою думку.

Ауштрявічюс констатував, що після виборів в Україні президента та парламенту було "достатньо критичних оцінок і прогнозів, але, попри все, ми робимо прогрес, ми рухаємося вперед".

"Звісно, є певні кроки назад у деяких сферах, зокрема, я можу згадати судову реформу. Я розумію, що це дуже складно, і вся система бореться зсередини, що олігархи грають свої ігри в багатьох сферах, але досягнуто хорошого результату, який, імовірно, не так помітний, якщо ви подивитеся, наприклад, на земельну реформу. Так, реалізація буде ключовою, але я здебільшого позитивний щодо оцінки", - зазначив він.

Говорячи про європейську перспективу України, депутат ЄП висловив думку, що "політики мають бути менш прив'язані до конкретних дат і періодів, але мають представляти ширші перспективи, а не говорити про 20, 22, 50, 70 років для того, щоб Україна стала членом ЄС".

"Якщо я дивлюся на Україну до 2014 року - це зовсім інша країна, ніж сьогодні. За ці сім років було зроблено більше позитивних і конструктивних речей, ніж за 23 роки до цього. І вже є новий образ мислення серед нової політичної еліти, який, я сподіваюся, буде зміцнюватися. Україна довела, що це країна амбіцій, і я вірю, що в подальшому ми побачимо справжні амбіції. Мої очікування на наступне десятиліття дуже високі, давайте зустрінемося в 2030 й обговоримо це", - запропонував співрозмовник агентства.

Водночас Ауштрявічюс наголосив, що "має бути чітке розуміння, що Україна - сама собі господар, як вести законодавчий процес, наскільки амбітними будуть реформи в Україні".

"Тому я думаю, що перед нами дуже динамічний сезон, до того ж наші сусіди на сході (йдеться про РФ - ІФ) не дадуть нам спати тихо", - додав він.

У зв'язку з цим депутат ЄП висловив упевненість, що Євросоюз не повинен визнавати виборів до Держдуми Росії.

"Дивіться, як ці вибори організовані - незалежних спостерігачів на виборах немає, путінські люди роблять усе можливе, щоб обмежити конкуренцію - вони усувають деяких кандидатів, створюють липових кандидатів - це просто неймовірно. Захід, ймовірно, має проаналізувати ці повністю незаконні, повністю кримінальні дії у виборчому процесі. Я не думаю, що ці вибори будуть справедливими, змагальними, прозорими, принаймні наразі. Я бачу більше аргументів проти визнання, ніж для визнання виборів до Думи, так як ми бачимо, як відбувається ця кампанія, - це несерйозно", - зазначив Ауштрявічюс.

Він також вважає, що проведення виборів в анексованому українському Криму навіть не може бути предметом для обговорення через політику невизнання анексії як такої.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА