19:20 30.03.2022

Міжнародний договір про гарантії безпеки дасть Україні надійний захист від можливої нової агресії

2 хв читати
Міжнародний договір про гарантії безпеки дасть Україні надійний захист від можливої нової агресії

Україна хоче підписати міжнародний договір про гарантії безпеки, який дасть їй надійних союзників і реальний захист від будь-якої нової агресії у майбутньому, заявив радник керівника Офісу президента, член української переговорної групи Михайло Подоляк.

"Ми вийшли на дуже важливу для України конструкцію, коли це будуть уже не фантазії, а конкретний договір про гарантії безпеки, які будуть юридично зафіксовані. Там будуть зафіксовані країни-гаранти, які беруть на себе міжнародні юридичні зобов'язання", - сказав Подоляк на брифінгу у вівторок, коментуючи підсумки очного раунду українсько-російських переговорів щодо припинення війни, що відбулися 29 березня у Стамбулі (Туреччина).

Як повідомляється на сайті Офісу президента, радник глави Офісу президента нагадав, що головними гарантами своєї безпеки Україна хотіла б бачити постійних членів Ради безпеки ООН, а також Туреччину, Німеччину, Польщу та кілька країн. Зокрема зацікавленість брати участь  у такому договорі вже висловила Італія. Договір буде відкрито, щоб будь-яка країна могла приєднатися до нього.

Консультаціями із майбутніми країнами-гарантами безпеки України опікується група юристів-міжнародників, яку модерує керівник Офісу президента Андрій Єрмак. "Він на рівні політичних радників попередньо домовляється з країнами-гарантами, пояснює наші позиції, пояснює фундаментальні засади договору про гарантії безпеки. Після цього відбуваються консультації на рівні юридичних груп", – розповів Подоляк.

На думку радника глави Офісу президента, багато держав уже усвідомили, що старі формати європейської чи навіть глобальної безпеки не працюють і майбутнє – за такими договорами, як запропонувала Україна.

За його словами, на зустрічі у Стамбулі було зафіксовано проміжні пропозиції, які сторони вже напрацювали та обговорили, і є ймовірність, що за кілька днів можна буде вийти на наступний раунд переговорів.

Водночас Подоляк наголосив, що всі питання, що стосуються суверенітету та територіальної цілісності України, є недоторканними для українських переговорників, на чому постійно акцентує президент України Володимир Зеленський.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА