07:30 15.11.2022

Зеленський закликав до збереження ядерної безпеки в Україні

2 хв читати
Зеленський закликав до збереження ядерної безпеки в Україні

Президент України Володимир Зеленський закликав Росію вивести війська з території Запорізької АЕС, МАГАТЕ – направити місії на всі українські атомні станції, а членів "G-19" змусити Росію відмовитися від погроз ядерною зброєю.

"Ніхто не має права шантажувати світ радіаційною катастрофою. Це аксіома. Але на очах усього світу Росія перетворила нашу Запорізьку атомну станцію на радіаційну бомбу, яка може вибухнути будь-якої миті", - сказав він у вівторок, виступаючи відеозв'язком на саміті G-20.

"Я вважаю злочинною навіть гіпотетичну можливість такого сценарію! Радіаційна безпека має бути відновлена. МАГАТЕ вже передала відповідні рекомендації, підтверджуючи всі ті ризики, про які ми неодноразово говорили", - сказав він.

Росія, наголосив Зеленський, "має негайно вивести з території Запорізької АЕС усіх своїх бойовиків, станція має бути негайно передана під контроль МАГАТЕ та українського персоналу. Має бути зараз відновлене нормальне підключення станції до енергомережі, щоб ніщо не загрожувало стабільності реакторів".

"Ми запропонували направити місії МАГАТЕ на всі українські атомні станції – їх чотири, загалом 15 атомних блоків. Плюс Чорнобильська станція, яка зупинена та законсервована. Такі місії можуть верифікувати, що справді припинити будь-яку ворожу активність проти українських атомних об'єктів", - сказав він.

За словами Зеленського, Росія може вже завтра розпочати демілітаризацію Запорізької АЕС, якщо справді готова відновити порушену нею радіаційну безпеку.

"Те саме стосується шалених погроз ядерною зброєю, до яких вдаються російські чиновники. Немає і не може бути жодних виправдань ядерного шантажу. І я дякую вам, шановні G-19, за те, що ви це чітко підтверджуєте. Але, будь ласка, застосуйте всю вашу міць, щоб змусити Росію відмовитися від будь-яких погроз ядерною зброєю", - сказав Зеленський.

На його думку, "підставою для таких зусиль може бути Будапештський меморандум та відповідні можливості держав-підписантів".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА