16:51 04.12.2023

Питання щодо переговорів із Україною про вступ до ЄС тепер вирішувати державам-членам - представник ЄК

2 хв читати
Питання щодо переговорів із Україною про вступ до ЄС тепер вирішувати державам-членам - представник ЄК

У Єврокомісії (ЄК) не вважають, що її пропозиція про початок переговорів із Україною про вступ до Євросоюзу є необґрунтованою, висловитися тепер має Рада ЄС, заявила офіційна представниця ЄК Ана Пісонеро.

"Ми вважаємо, що Україна виконала швидко і ґрунтовно вражаючу роботу. Це неодноразово відзначала глава (ЄК Урсула фон дер Ляєн - ІФ-У). Тепер вирішувати державам-членам на підставі зробленої нами пропозиції", - сказала Пісонеро на брифінгу в Брюсселі в понеділок.

Так вона відповіла на прохання прокоментувати позицію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який зробив заяву про неспроможність цієї рекомендації ЄК.

"Тепер Раді (ЄС) належить обговорювати наступні етапи (...). Рада, як і завжди, має висловитися про те, що буде далі з досьє щодо розширення (Євросоюзу)", - додала представниця ЄК.

Вона пояснила, що все це відбувається в контексті підготовки грудневого саміту ЄС, на якому глави держав і урядів також розглянуть це досьє.

У відповідь на запитання про перспективи подальшої фінансової допомоги ЄС Україні Пісонеро нагадала, що Євросоюз надає цій країні економічну, гуманітарну і військову допомогу і має намір і далі підтримувати її, скільки знадобиться.

У рамках пропозиції ЄК щодо перегляду бюджету ЄС на 2024-2027 роки передбачається макрофінансова допомога Україні на EUR50 млрд.

"Для нас важливо мати угоду до кінця року, щоб ми могли допомагати Україні і щоб вона могла продовжувати отримувати нашу допомогу з 2024 року. Отже, рада має працювати швидко (...). Комісія продовжить відігравати свою роль, щоб майбутні етапи перемовин дали змогу дійти до врівноваженого й амбітного інструменту, який покаже, що Європейський Союз на боці України", - пояснила речниця.

Тепер, повторила вона, "м'яч на половині поля держав-членів".

Угорський прем'єр Орбан останнім часом зробив низку заяв із закликами до ЄС не вживати подальших кроків щодо євроінтеграції України до узгодження на саміті ЄС 14-15 грудня спільної стратегії щодо цієї країни, погрожуючи заблокувати подальше виділення допомоги Україні та процес її вступу до ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА