09:54 25.12.2023

Понад 80% українців, які мали право голосу в 1991 році, наразі проголосували б за Чорновола - соцопитування КМІС

2 хв читати
Понад 80% українців, які мали право голосу в 1991 році, наразі проголосували б за Чорновола - соцопитування КМІС

За лідера Народного Руху України В'ячеслава Чорновола на перших президентських виборах в Україні проголосували б 74% українців, якби вони опинилися в 1991 році, а за Леоніда Кравчука віддали б свій голос 13%, свідчать результати опитування, проведеного з 29 листопада до 9 грудня Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

У перерахунку на тих, хто голосував би і визначився з вибором, 86% голосів було б віддано за Чорновола, 14% - за Кравчука.

Зокрема серед респондентів, які справді у 1991 році мали право голосу (нині це люди віком 50 років і старші) 81% проголосували б за Чорновола і 10% - за Кравчука, зазначається в результатах дослідження.

За даними КМІС, у всіх макрорегіонах України більшість населення проголосувала б за Чорновола. Переважно найбільше - на заході (86% серед усіх респондентів) і в центрі (80%). Водночас на півдні Чорновола підтримали б 58% опитаних (Кравчука - 17%), на сході - 63% (Кравчука - 28%).

Опитування проводили методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) серед 1 031 повнолітнього респондента з усіх підконтрольних регіонів України. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, і 1,4% - для показників, близьких до 5%. В умовах війни до неї додають певне систематичне відхилення.

На перших президентських виборах, які 1 грудня 1991 року відбулися після проголошення незалежності України, перемогу здобув Кравчук із результатом 61,6%, Чорновіл отримав 23,3% голосів. Кравчук отримав абсолютну більшість голосів скрізь, окрім Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей, де більшість голосів отримав Чорновіл.

Чорновіл трагічно загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі біля Києва. У Народному Русі України назвали його загибель політичним убивством. Протягом наступних років слідчі органи неодноразово закривали і відривали кримінальне провадження за фактом його загибелі.

Кравчук помер 10 травня 2022 року на 89-му році життя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА