Пресконференції

Представникам громадських організацій вдалося вплинути на зміст резолюції ПАРЄ з українського питання - Герасим'юк

Київ. 3 лютого. ІНТЕРФАКС - УКРАЇНА - Представники низки громадських організацій, що представляють інтереси Є вромайдану, провели громадські слухання у Раді Європи, завдяки яким вдалося суттєво змінити резолюцію щодо України, заявила представник громадської спілки "Громадська варта" Ольга Герасим'юк.

"Ми провели велику роботу перед дебатами з українського питання, що відбулися на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи і завершилися ухваленням найбільш суворої резолюції, якої, напевно, можна було очікувати, з приводу подій в Україні", - заявила О.Герасим'юк на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

"Усі зустрічі, які провели учасники громадського сектора в ПАРЄ, були, без перебільшення, вирішальними, оскільки вся інформація, яку змогли донести безпосередні учасники подій (на Євромайдані - ІФ), змінила і резолюцію, яка до останнього моменту ще дискутувалася, і особисту позицію європейських депутатів", - впевнена вона.

За її словами, представники громадських організацій провели низку зустрічей, зокрема із генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом і комісаром Ради Європи з прав людини Нілс Муйжніексом.

Представник організації "Євромайдан SOS " Олександра Матвійчук повідомила, що Н.Муйжніекс після того, як йому були представлені списки зниклих і заарештованих під час протистояння в Україні, прийняв рішення перенести раніше запланований на середину березня візит на 4 лютого.

Представник громадського сектора Євромайдану Ольга Галабала повідомила, що Т.Янгланд під час зустрічі висловила думку з приводу конституційного процесу в Україні. "Рада Європи вважає, що потрібно не робити відкат до Конституції 2004 року, тому що це не зовсім легітимний спосіб, а в дуже швидкому форматі ухвалювати нову Конституцію. Це їхня позиція, позиція Венеціанської комісії", - зазначила вона.

Крім того, за її словами, у Раді Європи вважають за необхідне провести перевибори до Верховної Ради. "Позиція генерального секретаря Ради Європи: в Україні обов'язково мають відбутися перевибори до парламенту, бо Верховна Рада втратила свою легітимність. Він абсолютно відкрито говорив про те, що не може парламент формуватися олігархами, що це має бути легітимний орган, що може ухвалювати закони, які будуть основою реформ і просуватимуть Україну вперед", - сказала представник громадського сектора Євромайдану.

О.Галабала також зазначила, що "з приводу дострокових президентських виборів питання так гостро не розглядалося".

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ