09:55 16.04.2018

Суд визнав санкції Мінкульту щодо забудовника "Маркон" протиправними

4 хв читати

На засіданні 11 квітня 2018 року Окружний адміністративний суд м. Києва розглянув позов компанії "Маркон" до Міністерства культури України. Компанія здійснює будівництво 4/7-поверхового готелю на Подолі й позивалася щодо оскарження результатів перевірки 17 листопада 2017 року, за результатами якої на компанію вчиняється адміністративний та громадський тиск.

На думку адвокатів, перевірка об’єкту будівництва з боку чиновників міністерства була здійснена з порушенням чинного законодавства та недотриманням нормативно-правової процедури контролю.

Суд задовольнив права компанії "Маркон" та визнав припис Мінкульту таким, що підлягає скасуванню на підставі ст. 72-77, 241-246, 263 та 263 Адміністративного кодексу України. Суд кваліфікував дії чиновників як такі, що виходять за межі компетенції профільного органу виконавчої влади і є протиправними. Суд також ухвалив стягнути на користь позивача понесені ним через накладання неправомірних санкцій видатки за рахунок бюджету Міністерства культури України.

Нагадаємо, будівельна компанія "Маркон" здійснює будівництво готельного комплексу площею 13,5 тис м за адресою Андріївський узвіз, 14-16 на підставі дозволу на проведення будівельних робіт від 2010 року.

Згідно договору оренди, "Маркон" користується ділянкою на розі Андріївського узвозу та вул. Флорівська площею 19,85 соток із 2006 року. Проектна документація об’єкту відповідає архітектурно-планувальному завданню, була погодженою з історико-культурним заповідником "Київ стародавній", Державною службою захисту пам’яток, департаментом охорони культурної спадщини КМДА, Інститутом археології НАНУ та громадською організацією "Українське товариство охорони пам’яток історії та культури". Об’єкт будівництва було визначено як пріоритетний ще напередодні проведення в столиці України "Євро-2012".

Також нагадаємо, що в лютому 2018 року на замовлення компанії "Кадорр-Київ Плюс", яка є генеральним підрядником будівництва готельного комплексу, була здійсненна комплексна інженерна оцінка деформації споруд у найближчому радіусі від об’єкту будівництва та наявності документальної бази щодо спостереження за технічним станом навколишніх об’єктів. Інженерний аудит виконала судовий будівельно-технічний експерт Ольга Бойченко, яка має відповідну кваліфікацію, підтверджену Міністерством юстиції України, і стаж експертної роботи з 2008 року.

Результати дослідження з фотофіксацією були відображені в інженерному звіті й не підтвердили негативного впливу на споруди історико-культурного надбання, зокрема садибу-музей Михайла Булгакова, розташовану за адресою Андріївський узвіз, 13. А між тим саме факт завдання начебто шкоди цій історичній будівлі від перебігу будівництва фігурував у вимогах "активістів" щодо розірвання договору оренди, укладеному між київською територіальної громадою та компанією "Маркон".

Попри те, що вся дозвільна документація перебуває у повній відповідності до вимог чинного законодавства, 10 квітня 2018 року будівельні роботи були заблоковані на вимогу кількох осіб, що назвалися "громадькими активістами", вдерлися на будівництво та, грубо порушуючи заходи безпеки, захопили 30-метровий монтажний кран та будівельний майданчик.

Як не дивно, представники виконавчої влади піддалися на явні маніпуляції з боку "активістів", скасувавши наданий напередодні дозвіл на тимчасове порушення благоустрою та демонтувавши паркан, який обмежував будівельний майданчик та прохожу частину Андріївського узвозу.

Як повідомили в компанії-забудовнику, роботи заблоковані саме на стадії завершення підпірної стіни, яка повинна була унеможливити зсуви ґрунту Замкової гори на період паводків. Компанія "Маркон" інформує, що в разі подальшого саботажу може критично зрости ризик зсуву ґрунту і, відповідно, пошкодження прилеглих будівель.

Таким чином, на вимогу "активістів" виконавча влада відкрито порушила норми щодо захисту від небезпечних геологічних процесів, визначених у ДБН В.1.1-3-97 – "Інженерний захист територій, будинків і споруд від зсувів та обвалів". Цими нормами категорично забороняється будь-яким органам влади, регуляторним, контролюючим органам і фізособам, включно з громадськими активістами, зупиняти роботи із зведення протизсувних споруд, особливо у веснянi, осiннi та дощовi перiоди.

Компанія "Маркон" залишає за собою право позиватися щодо незаконних дій до суду, адже такі дії призводять до ризику виникнення техногенної небезпеки в історичному центрі Києва. Адже ситуація, що склалася, є прикладом правового нігілізму та відкритої дискредитації міської влади, зазначив напередодні генеральний директор "Маркон" Валерій Павлюк.

"Інвестиційному клімату України нанесено репутаційних збитків. У разі розірвання договору оренди, судові стягнення неминуче ляжуть на міський та державний бюджети, як це передбачено Конституцією та Законом України", - зазначив адвокат ЮФ "Лексфор" Ігорь Литвин, який представляє інтереси "Маркон".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА