13:35 05.11.2019

В.Саєнко про можливі наслідки законодавчих змін у соціальному страхуванні

3 хв читати
В.Саєнко про можливі наслідки законодавчих змін у соціальному страхуванні

16 жовтня на засіданні комітету ВР з питань соціальної політики було схвалено та рекомендовано до прийняття проект Закону України "про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи обов’язкового державного соціального страхування". Такі зміни можуть викликати порушення тристороннього діалогу та складу правління Фонду.

За словами Голови правління Фонду соціального страхування України Володимира Саєнка,  якщо державна політика у питаннях соціального страхування не зміниться, вона призведе до безконтрольного витрачання страхових коштів та зменшення обсягу страхових виплат працівникам. Профспілкова сторона буде змушена вийти з управління Фондом, аби на неї не перекладали відповідальність інші сторони правління за свої антисоціальні рішення.

Про це Володимир Саєнко повідомив на своїй сторінці у facebook.

"Останнім часом у ЗМІ, від представників партії "Слуга народу" та окремих представників виконавчих органів звучать пропозиції щодо ліквідації Фонду соціального страхування України, скасування єдиного соціального внеску та запровадження страхування через страхові компанії. Як перший крок у цьому напрямку, 16 жовтня на засіданні комітету ВР з питань соціальної політики було схвалено та рекомендовано до прийняття проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України

щодо стабілізації функціонування системи обов’язкового державного соціального страхування", − заявив Саєнко на засіданні СПО.

Незважаючи на категоричне заперечення профспілок про порушення норм Конвенцій Міжнародної організації праці законопроект ухвалили. Ним фактично переривається соціальний діалог, а профспілки та роботодавці відлучаються від управління Фондом соціального страхування",− прокоментував  Володимир Саєнко. Також, у своїй заяві він наголосив:

"У зв’язку з неконструктивними діями Міністерства соціальної політики України, Комітету з питань соціальної політики та внесення законопроекту, яким повністю ліквідується тристоронній діалог в правлінні Фондом соціального страхування України, вчора на засіданні Спільного представницького органу профспілок України було розглянуто заяву про вихід профспілкової сторони з органів правління Фонду. Такий крок дасть можливість контролювати усі дії влади стосовно змін у системі соціального страхування населення і озвучувати громадськості їх ефективність та справжні наслідки".

Нагадаємо, що систему соціального страхування в Україні запроваджено в 2001 р. Метою цієї системи був захист працівників: у разі хвороби, нещасного випадку на виробництві, профзахворювання чи надання відпустки по вагітності. Питаннями соціального захисту опікувався Фонд соціального страхування України, а управління Фондом здійснювалось на паритетних засадах представниками трьох сторін соціального діалогу − від держави, профспілок  та роботодавців, і всі питання та проблеми вирішувалися шляхом переговорів. В квітні 2019 р. головування у правлінні Фонду мало перейти до державної сторони, але новий Уряд навмисно блокує формування державної сторони правління.

 За словами Саєнка, в останні декілька років ініціативи державних органів призводять до кризових ситуацій, діалог з представниками профспілок та роботодавців фактично відсутній, а рішення приймаються за рішенням урядової сторони.

"Я, як Голова правління Фонду соціального страхування України, заявляю, що в ситуації, яка склалася, відповідальність за неминучі наслідки лягає на Уряд та ВР України. Чи є сенс профспілковій стороні приймати участь в правлінні Фонду та нести відповідальність за рішення, прийняті однією стороною без урахування пропозицій інших сторін? Якщо звернення профспілок про відхилення ВР законопроекту буде проігноровано, профспілкова сторона не матиме іншого виходу ,як зупинити свою участь у роботі правління Фонду", - додав В.Саєнко.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА