14:45 27.03.2020

Firefly Aerospace планує постачати наукові прилади на Місяць на замовлення NASA

2 хв читати

Американська аерокосмічна компанія Firefly Aerospace, що має підрозділ в Україні, готується постачати корисне навантаження на Місяць. 

Для цього компанія розробляє орбітальний транспортний корабель (Orbital Transfer Vehicle, OTV) та посадковий модуль Genesis. Водночас компанія продовжує підготовку до запуску ракети-носія Alpha, запланованого на літо 2020 року.

Firefly Aerospace співпрацює з NASA у межах програми Commercial Lunar Payload Services і подала заявку на четверте замовлення, 19С. Воно передбачає доставлення наукових приладів на один із полюсів Місяця. Очікується, що NASA почне укладати контракти у квітні. Далі компанії матимуть 2,5 роки на підготовку до місії, яка розпочнеться у другій половині 2022 року. Загальний бюджет програми NASA CLPS складає 2,8 млрд. дол. 

Орбітальний транспортний корабель зможе виводити супутники на віддалені орбіти та транспортувати декілька сотень кілограмів корисного навантаження. Для збільшення потужності OTV компанія Firefly співпрацює з Aerojet Rocketdyne, що є лідером у створенні космічних силових установок. У космічному апараті буде використаний двигун XR-5 Hall Thrusters. За попередніми даними, Firefly OTV матиме вагу 130 кг.

Посадковий модуль Genesis від Firefly зможе доставити на поверхню місяця 85 кг корисного навантаження. Апарат побудують на базі ізраїльського Beresheet з  використанням американських компонентів, щоб відповідати вимогам NASA. У модулі також буде двигунна систему від Aerojet.

Головним інвестором Firefly Aerospace є венчурний фонд Noosphere Ventures, керуючим партнером якого є український бізнесмен Макс Поляков. 

Штаб-квартира Firefly знаходиться в Остіні, штат Техас. Також компанія має R&D-центр у Дніпрі.

Компанія співпрацює з NASA, військово-повітряними силами США, Aerojet Rocketdyne та іншими. Firefly входить у ТОП перспективних космічних компаній за версією Bloomberg, а популярне американське видання SpaceNews назвало Firefly Aerospace "проривом року".

Фото

Пресслужба українського підрозділу Firefly Aerospace

[email protected]

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА