09:35 18.05.2020

ГО "Всеукраїнське право народу" закликає президента зупинити незаконні дії стосовно ряду обленерго

3 хв читати

Заява ГО "Всеукраїнське право народу" щодо незаконних дій Міністерства юстиції України та Фонду державного майна України відносно заміни менеджменту ПАТ "Хмельницькобленерго", ПАТ "Миколаївобленерго",  ПАТ "Харківобленерго"

26 лютого 2020 року КМУ під головуванням Гончарука О.В. було прийнято розпорядження №161-р про погодження призначення Гапонова В.М. виконуючим обов’язки Генерального директора ПАТ "Хмельницькобленерго". Згідно тексту, таке розпорядження було прийнято відповідно до пропозиції Фонду державного майна України (ФДМУ). В той же день подібні розпорядження були прийняті і щодо ПАТ "Центренерго", АТ "Харківобленерго" та АТ "Миколаївобленерго".

До нас, громадської організації "Всеукраїнське право народу", звернвся менеджмент та трудовий колектив ПАТ "Хмельницькобленерго" з проханням допомогти зупинити незаконні, на їх думки, дії Фонду Держмайна України та Міністерства юстиції України. Впродовж 2 місяців фонд держмайна замість підготовки обленерго до приватизації, здійснює заміну економічно ефективних держпідприств – можливо, з метою отримання контроля над ними «невстановленою групою осіб."

Як стало відомо керівництву підприємства, 28 квітня відбулося засідання Наглядової Ради АТ "Хмельницькобленерго", на якому нібито було "прийнято рішення" про звільнення в.о. генерального директора Товариства О.Козачука і призначення на цю посаду. В. Гапонова. "Нібито прийнято" - тому що в засіданні брали участь 2 людини, призначені з порушенням визначеної Законом "Про акціонерні товариства" процедури - не публічно і поза конкурсом.  Справа в тому, що ФДМУ не має права здійснювати заміну членів Наглядової ради, які за власною заявою припинили свої повноваження, а спроба такої заміни є грубим порушенням Закону України "Про акціонерні товариства".

Крім того, дії ФДМУ при зміні керівників вищезазначених держпідприємств грубо порушують Постанову КМУ №256 від 25.03.2020 р., яка рекомендує "суб’єктам господарювання державного сектору економіки, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, і державним банкам з метою забезпечення безперебійної роботи в умовах встановленого карантину утримуватись від кадрових змін в органах управління…".

До 15 травня поточного року протокол засідання Наглядової ради не був наданий ні акціонерам, ні менеджменту "Хмельницькобленерго". Не було надано документ і на численні запити ЗМІ та народних депутатів України.

В даний час ФДМУ ніяк не реагує і не відповідає на запити "Хмельницькобленерго" про законність процедури зміни

керівництва підприємством. Фактично можна констатувати, що невстановлена група осіб, яка має спільні інтереси з ФДМУ, хоче отримати контроль над державними обленерго, в тому числі "Хмельницькобленерго". І це при тому, що саме ці підприємства демонструють ефективну і успішну роботу".

Натомість, як з’ясувалося минулого тижня, Фонд державного майна України  ще 29 квітня 2020 руку направив до Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції лист з вимогою скасувати реєстраційні дії державного  реєстратора Хмельницької міської Ради. Зазначимо, що дані дії стосуються змін в статуті ПАТ "Хмельницькобленерго" та проводяться на вимогу НКРЕ.

Таким чином, Фонд держмайна, перевищуючи свої повноваження, незаконно втручається в господарську та управлінську діяльність підприємства. "ФДМУ фактично підміняє поняття участі в управлінні господарської організації та вводить в оману орган розгляду скарги, оскільки він не має права ні обирати Генерального директора, ні виконувати рішення Наглядової ради, ні тим більше подавати документи для вчинення реєстраційних дій", - йдеться у відповідній заяві керівництва Хмельницькобленерго

Сьогодні, 18 травня 2020 року незаконна вимога Фонду держмайна буде розглядатися на колегії Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Ми застерігаємо членів даної колегії, керівництво Міністерства юстиції, зокрема пана Міністра Юстиції Дениса Малюську від вчинення дій, що порушують норми чинного законодавства України.

Також закликаємо Президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля втрутитися в ситуацію з метою зупинення дій Фонда державного майна України, спрямованих на непрозору зміну менеджменту 3х обленерго -  ПАТ "Хмельницькобленерго", АТ "Харківобленерго" та АТ "Миколаївобленерго".  

Обласні енергопоставляючі компанії – об’єкти критичної інфраструктури, тому їх перехід під контроль "невстановленої групи осіб", вчинений непрозоро і непублічно, може зашкодити функціонуванню ринку електроенергії України. Що, в свою чергу, призведе до катастрофічних наслідків для населення, промисловості, всієї економіки країни.

Голова Правління ГО "Всеукраїнське право народу"   Шевченко С.В.  

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА