17:09 30.07.2020

Борг ТКЕ за розподіл газу на Чернігівщині може сягнути 20,5 мільйонів ще до початку опалювального сезону

3 хв читати
Борг ТКЕ за розподіл газу на Чернігівщині може сягнути 20,5 мільйонів ще до початку опалювального сезону

З початку року борги виробників тепла для потреб населення перед Операторами ГРМ вже склали більше 1 млрд грн по всій Україні. До початку опалювального сезону борги чернігівських тепловиків можуть скласти більше 20 млн грн. Боргова криза потребує вирішення напередодні опалювального сезону.

За попередніми прогнозами, до першого жовтня борг тепловиків за розподіл газу може сягнути 20,5 мільйонів гривень ( близько 15 мільйонів – АТ "Облтеплокомуненерго", понад 3 мільйони – ТОВ "НіжинТеплоМережі" та майже 2 мільйони – КП "Прилукитепловодопостачання"). Таким чином, початок опалювального сезону на Чернігівщині може опинитися під загрозою.

Не дивлячись на те, що теплопостачальні та теплогенеруючі підприємства використовують спеціальні рахунки, проблема розрахунків за спожитий ними природний газ для забезпечення потреб населення зайшла у глухий кут.

Борги ТКЕ виникли через неповну сплату населення за послуги опалення та через те, що тарифи на опалення не повністю покривають витрати на його виробництво і транспортування. На думку голови Асоціації газового ринку України Дениса Сенектутова, слід розглянути можливість списання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій. Також для них мають бути встановлені економічно-обґрунтовані тарифи на теплову енергію, щоб забезпечити своєчасні розрахунки таких підприємств за розподіл газу та сам газ в майбутньому.

"За десятки років застосування спецрахунків не існує жодного успішного кейсу вирішення проблем у сфері ЖКГ. Приклади підприємств ТКЕ, а також водоканалів демонструють, що спецрахунки гарантовано доводять такі підприємства до банкрутства, в той самий час питання боргів повністю не вирішується", - зазначив голова АГРУ.

Сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ та ТЕЦ по всій Україні за природний газ складає близько 45 млрд грн. Також збільшуються борги підприємств і за розподіл газу. На думку АГРУ, для вирішення проблеми боргів ТКЕ та ТЕЦ необхідно розробити механізм списання заборгованості по всьому ланцюжку доставки газу для виробництва тепла для населення. Це дозволить провести фінансове оздоровлення ТКЕ,  необхідне для забезпечення населення теплом під час опалювального сезону 2020-2021.

Довідка: АТ "Чернігівгаз" - газорозподільна компанія, яка здійснює свою діяльність на території Чернігівської області у співпраці з брендом РГК.

Регіональна Газова Компанія – сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектору, спрямовані на підвищення якості клієнтського обслуговування, модернізацію галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайняті 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис. км газопроводів та понад 8 млн. споживачів газу.

АТ "Чернігівгаз" обслуговує 357 тисяч споживачів у категорії "населення" та 2041 промисловий і комунальний об’єкт.  У 2019 році АТ "Чернігівгаз" доставило 481,8 млн куб.м газу. Загальна протяжність газопроводів, які обслуговує компанія, складає  13,8 тис. км.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА